Staaroperatie of nieuwe heup: waarheen voor zes ingrepen?

17 november 2022Leestijd: 3 minuten
Foto: Getty images

Zorg is niet overal even goed. Samen met adviesbureau SiRM vergelijkt EW 252 ziekenhuizen en klinieken. In totaal 51 zorginstellingen springen eruit met een uitstekende kwaliteit van één of meer van zes veelvoorkomende behandelingen: van de behandeling van borstkanker tot het vervangen van een versleten knie. Zelfstandige klinieken doen niet onder voor ziekenhuizen. Het Beatrix Ziekenhuis van Rivas Zorggroep in Gorinchem haalt met drie behandelingen de hoogst haalbare score.

De ziekenhuizen en klinieken zijn zorgvuldig beoordeeld op 82 punten. Zo is gekeken naar het aantal behandelingen dat specialisten er per jaar uitvoeren en ook of patiënten tijdens het behandeltraject altijd te maken hebben met dezelfde arts. De uitkomsten van de zorg wegen het zwaarst in het oordeel. De oordelen uit Beste ziekenhuizen en klinieken 2022 bieden patiënten en hun naasten belangrijke handvatten bij het kiezen van een zorginstelling.

Lees hier het omslagverhaal: Waarheen voor de beste zorg?

Zes behandelingen onderzocht

De onderzoekers selecteerden zes veelvoorkomende behandelingen: knie- en heupprothese, staaroperatie, gewichtsverminderende operatie – zoals een maagband –, behandeling van borstkanker en veneuze ziekten, zoals spataderen. Voorwaarde was dat de behandelingen zowel in ziekenhuizen als klinieken worden uitgevoerd en dat er daadwerkelijk iets te vergelijken én te kiezen valt.

Een ander selectiecriterium is dat een behandeling vaak voorkomt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de behandeling van borstkanker. Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt in haar leven de diagnose borstkanker. Elk jaar worden er 22.000 knieën en 32.000 heupen vervangen, en staaroperaties worden zelfs 170.000 keer per jaar uitgevoerd.

Beste ziekenhuizen en klinieken 2022 is geen ranglijst en de resultaten zeggen ook niets over de kwaliteit van de geleverde zorg in absolute zin. Op basis van een onderlinge vergelijking krijgen de beoordeelde zorginstellingen een eindscore: minimaal 1 en maximaal 4 ‘bolletjes’.

Het Beatrix Ziekenhuis van Rivas Zorggroep in Gorinchem behaalt de maximale score van vier bolletjes met de behandeling van borstkanker, staaroperaties en knieprothesen. De scores van alle 252 ziekenhuizen en klinieken die zorg leveren voor één of meer aandoeningen, zijn vanaf donderdag 17 november te raadplegen op ewmagazine.nl/zorg.

Klinieken steeds belangrijker

Klinieken spelen een steeds grotere rol in de planbare zorg bij relatief gezonde patiënten. Vandaar dat vorig jaar het toonaangevende EW-onderzoek Beste ziekenhuizen is omgedoopt tot Beste ziekenhuizen en klinieken.

Klinieken zijn vaak gespecialiseerd in een bepaalde behandeling: ze doen één kunstje doorgaans goed en efficiënt. Tot de 51 winnende zorginstellingen met een maximale score behoren 26 klinieken.

25 jaar onderzoek naar zorgkwaliteit

 

Het is 25 jaar geleden dat weekblad Elsevier voor het eerst een vergelijking maakte van ziekenhuizen, destijds nog op basis van enquêtes. Inmiddels kan gebruik worden gemaakt van betrouwbare data van de zorginstellingen zelf: zowel van ziekenhuizen als klinieken.

 

Beste ziekenhuizen en ­klinieken is een meting van de stand van zaken: wat zegt openbare informatie over de kwaliteit van zorg in de onderzochte zorginstellingen? Bureau SiRM ondersteunt EW  bij de analyse. De gebruikte kwaliteitsgegevens zijn afkomstig van Zorg­instituut Nederland, informatie over wachttijden van ziekenhuischeck.nl. Om inzicht te krijgen in de financiële ­positie van ziekenhuizen zijn jaarverslagen onderzocht. Zelfstandige Klinieken Nederland leverde informatie over hun ZKN-keurmerk.

 

De resultaten en uitgebreide toelichting bij het onderzoek staan op ewmagazine.nl/zorg.