In 4 stappen naar de beste zorg

17 november 2022Leestijd: 2 minuten
Foto: iStock

Heeft u een gezondheidsklacht? Het kan overweldigend zijn om een weg te vinden in het zorgsysteem. Met deze 4 stappen komt u tot passende zorg bij uw klacht.

Stap 1: Zorg nodig, ja of nee?

Op de website moetiknaardedokter.nl staat een vragenlijst die, bij twijfel, helpt bij het inschatten of het nodig is om een afspraak te maken met de huisarts, om 112 te bellen of dat zorg (nog) niet nodig is.

Stap 2: Naar de huisarts

Schrijf vooraf vragen op en bespreek die met de huisarts. Bijvoorbeeld over voor- en nadelen van de verschillende behandelingen. Op de website thuisarts.nl staat heldere informatie over ziekte en gezondheid. Hier staan ook keuzekaarten met achtergrondinformatie over veelvoorkomende klachten en behandelingen. Die kaarten helpen om samen met de huisarts een behandeling te kiezen.

Stap 3: Naar ziekenhuis / kliniek

Verwijst de huisarts door naar een specialist? Bereid u ook nu goed voor. Als patiënt kunt u kiezen waar u heen wilt voor de behandeling. Op ewmagazine.nl/zorg staat een overzicht van klinieken en ziekenhuizen die veelvoorkomende behandelingen bieden en ook hoe goed zij scoren ten opzichte van elkaar. En bekijk websites van zorginstellingen voor praktische informatie.

Stap 4: Na de behandeling

Kijk in uw online medisch dossier dat wordt aangeboden door de zorgverlener. Hierin staat alle informatie over de behandeling. Vraag ook naar een tevredenheidsvragenlijst om uw ervaring over de behandeling te delen met de behandelaar.

Toelichting bij jaarlijks onderzoek van EW en SiRM

Dit stappenplan is onderdeel van het jaarlijkse onderzoek Beste ziekenhuizen en ­klinieken. Het onderzoek is een meting van de stand van zaken: wat zegt openbare informatie over de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen en ­klinieken? Bureau SiRM ondersteunt EW bij de analyse. Kwaliteitsgegevens zijn afkomstig van Zorg­instituut Nederland, informatie over wachttijden van ziekenhuischeck.nl. Om inzicht te krijgen in de financiële ­positie van ziekenhuizen zijn jaarverslagen onderzocht. Zelfstandige Klinieken Nederland leverde informatie over hun ZKN-keurmerk.

 

De resultaten en uitgebreide toelichting staan op ewmagazine.nl/zorg.

 

Vanuit bureau SiRM werkten dr. Jan-Peter Heida, Emma Brocken MSc en Marie Hiemstra MSc aan het onderzoek. Voor EW zijn drs. Ruud Deijkers en dr. Mireille Folkerts verantwoordelijk voor de publicatie en interpretatie.