Premium Lock Het Westen lokt arme landen groene fantasie in

30 augustus 2022Leestijd: 5 minuten
Avond in het dorpje Dharnai, India’s eerste gemeenschap op zonneenergie. De inwoners wilden er snel weer vanaf. Foto: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg via Getty Images

Door ontwikkelingslanden een paradijs van hernieuwbare energie voor te houden, versperren rijke landen hen de weg naar de toekomst.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De hypocrisie van de rijke wereld ten aanzien van fossiele brandstoffen is duidelijk zichtbaar in haar reactie op de wereldwijde energiecrisis na de Russische invasie in Oekraïne. Terwijl de welvarende G7-landen de arme landen manen om alleen hernieuwbare energiebronnen te gebruiken vanwege de zorgen over het klimaat, gaan Europa en de Verenigde Staten bij Arabische landen bedelen om de olieproductie uit te breiden. Duitsland heropent kolencentrales, terwijl Spanje en Italië de Afrikaanse gasproductie opvoeren. Verscheidene Europese landen hebben Botswana gevraagd om zo veel meer steenkool te delven dat het land zijn export zal moeten verdrievoudigen.

Eén persoon in de rijke wereld gebruikt meer fossiele brandstoffen dan alle energie die 23 arme Afrikanen tot hun beschikking hebben. De rijke wereld is rijk geworden dankzij grootschalige exploitatie van ­fossiele brandstoffen, die vandaag de dag meer dan driekwart van de energie leveren. Zonne- en windenergie leveren minder dan 3 procent van de energie die wordt gebruikt door de westerse wereld.

Toch belemmeren rijke landen de financiering van nieuwe fossiele brandstoffen in de ontwikkelingslanden. De meeste van de armste vier miljard mensen in de wereld hebben amper toegang tot energie, dus vertellen de rijken hun zonder blikken of blozen dat ze van geen energie naar een groen paradijs van zonnepanelen en windmolens moeten ‘springen’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw