Spiritueel Premium Corner

De popster als messias: Nick Cave

15 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

De zanger-liedjesschrijver Nick Cave cirkelt naar eigen zeggen al lang rond het idee van God. Het album Seven Psalms is een mijlpaal in zijn religieuze zoektocht.

De popmuziek kent een aantal min of meer spectaculaire religieuze bekeringen. De Amerikaanse Joodse vrijdenker Bob Dylan bijvoorbeeld koos, tot schrik van menig fan, ineens voor het christendom en de Brit Cat Stevens besloot als Yusuf door het leven te gaan na een kennismaking met de islam.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Bij andere in godsdienst geïnteresseerde popsterren is meer sprake van een soort spirituele zoektocht. Zoals bij Nick Cave. De uit Australië afkomstige zanger-liedjesschrijver verwijst in zijn teksten al lang naar religieuze onderwerpen. Soms lag de ironie er vrij dik bovenop, zoals in het nummer God is in the House. Maar het begon steeds serieuzer te klinken. Met het recent verschenen album Seven Psalms als mijlpaal.

Voor zijn bewonderaars heeft Cave inmiddels al messias-achtige trekken gekregen. ‘Dichter bij God kom je niet,’ luidde eind juni de kop boven een artikel in de Belgische krant Het Nieuwsblad over een optreden op het festival in Werchter. ‘Hoe Werchter Hem omarmde, was pure religie,’ noteerde de verslaggever.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.