Premium Lock Is dagelijks douchen echt nodig?

25 juli 2022Leestijd: 4 minuten
Illustratie: Peter ter Mors

Minister Jetten wil gas besparen met het advies niet langer dan vijf minuten per dag te douchen. Dagelijks douchen? ‘Onze huid is niet vies.’

Zet ook de knop om. Dat is de slagzin van de campagne die klimaatminister Rob Jetten (D66) lanceerde. De thermostaat moet maximaal op 19 graden Celsius, de was weer aan de lijn in plaats van in de droger, en burgers wordt verzocht om niet langer dan vijf minuten per dag te douchen. Dit alles om energie, en dan vooral gas, te besparen. Jetten doucht zelf elke dag en drinkt dan tegelijkertijd koffie. Om tijd te besparen, niet om gas te besparen: koffie drinken zonder ook iets anders te doen, vindt hij zonde van de tijd.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Met de dagelijkse douche van de excellentie en de ‘Zet de knop om’-campagne die dagelijks douchen als een gegeven ziet, geeft Jetten niet echt het goede voorbeeld. Want dagelijks douchen is slecht voor eigenlijk alles. Of andersom gezegd: het is nergens goed voor.

Nederlanders verbranden samen zo’n 40 miljard kubieke meter aardgas per jaar. Een kwart daarvan wordt door huishoudens gebruikt. Van die 10 miljard wordt 80 procent, 8 miljard, gebruikt voor het verwarmen van huizen en appartementen. De overige 2 miljard wordt verbrand om voornamelijk douche- en badwater te verwarmen. Dus zo’n 5 procent van het totale gasverbruik betreft Nederlanders die thuis een douche of bad nemen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw