Premium Lock Het geringe berouw van marxistische christenen

04 juli 2022Leestijd: 3 minuten
Het denken van Karl Marx was sterk messiaans. Foto: Culture Club/Getty Images

Karl Marx heeft ook tal van theologen naar politieke dwaalwegen gedirigeerd. Het onder ogen zien van de eigen ontsporingen blijkt voor hen een (te) pijnlijke aangelegenheid.

Broadway Danny Rose is een best aardige film van Woody Allen uit 1984. Zeker niet zo memorabel als vroegere meesterwerken als Annie Hall en Manhattan, maar minder teleurstellend dan het laatste werk van de Amerikaanse regisseur. Wat de meeste kijkers echter niet bevroed zullen hebben, is dat het verhaal over een tweederangs theateragent een diepzinnig thema heeft. Het zou namelijk een filmische interreligieuze dialoog zijn tussen een katholieke traditie van spirituele begeleiding en de joodse beleving van de uittocht uit Egypte.

Dit is althans de stelling van Bart J. Koet in Messianisme als gevaarlijke herinnering. De hoogleraar Nieuwe Testament en Vroegchristelijke literatuur aan Tilburg University wil aannemelijk maken dat Woody Allen een belangrijke joodse denker met messiaanse trekken is. De zwaarwichtigheid van zijn betoog werkt onwillekeurig op de lachspieren. Je kunt populaire cultuur ook te serieus nemen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Messianisme gaat ervan uit dat de geschiedenis een doel heeft

Overtuigender en beter geschreven is een essay over een nog invloedrijker joodse denker, Karl Marx. De redacteuren van de, onlangs door uitgeverij Damon gepubliceerde, bundel verstaan onder messianisme een filosofie van de geschiedenis die haar bestemming ontwaart vanuit een betekenisvol heden waar­- in een beslissende omslag plaatsheeft of plaats kan hebben.

Het is geworteld in het sterke besef dat de bestaande sociale, politieke en religieuze orde niet de juiste of enig mogelijke is. Verandering is even mogelijk als wenselijk en deze verandering is in lijn met het doel van de geschiedenis.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw