Premium Lock Heeft een Bilthovenaar het geheim van de piramides ontcijferd?

04 juli 2022Leestijd: 8 minuten
Gepensioneerd orthopedisch chirurg Bernard Mullers met een schaalmodel van zijn 'TLC'. Foto: Guido Benschop

Hoe de Egyptenaren de piramides bouwden, is nooit overtuigend verklaard. Zorgt een gepensioneerde orthopedisch chirurg uit Bilthoven voor een doorbraak?

Het begon met buitenaardse wezens. Of eigenlijk met techmiljardair Elon Musk, die in 2020 in een twitter­bericht de mogelijkheid opperde dat aliens verantwoordelijk zijn voor de bouw van de Egyptische piramides.

Musks suggestie kwam enige tijd later ter sprake in de koffiekamer van een museumloods voor scheepsmotoren in Zwartsluis. Bernard Mullers (67), gepensioneerd orthopedisch chirurg, was erbij. De Bilthovenaar, tevens amateurgeoloog, geschiedenisfanaat, watersporter en parttime uitvinder, komt geregeld in de loods om te klussen. ‘Soms moet je zware motoren uit schepen halen, dat is een enorm gehannes. Maar het zette me ook aan het denken. Vooral in combinatie met het krengen van schepen.’ Hij doelt op de techniek waarbij een schip scheef wordt getrokken om onderhoud te kunnen plegen onder de waterlijn.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het tillen, het krengen, en het gesprek over Musk bezorgden Mullers een inzicht. Een idee dat zich dag en nacht doorontwikkelde – in de halfslaap komen de mooiste ideeën, zegt hij. Mullers sloeg aan het rekenen: rekkrachten, hellingshoeken, wrijvingsweerstanden, hefboomwerkingen. Hij verfijnde zijn concept, rekende opnieuw, dook diep de literatuur in en zocht deskundigen aan.

En nu? ‘Het is opgelost,’ zegt hij bij ontvangst in Bilthoven. ‘Het raadsel van de piramides is opgelost.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Door mensenhand gemaakte bergen, nagenoeg perfect

Eerst een paar millennia terug in de tijd. De Egyptische piramides, in elk geval de grootste exemplaren nabij Gizeh, zijn zo overweldigend van omvang en vorm dat het lijkt alsof ze er altijd al zijn geweest. Door mensenhand gemaakte bergen, georiënteerd op de sterren en geometrisch nagenoeg volmaakt. De symmetrie van de Grote Piramide van Cheops is verbijsterend: een grondvlak van 230 bij 230 meter, met afwijkingen van hooguit enkele centimeters. De verhoudingen kloppen tot ver achter de komma, waarbij volgens sommigen een sleutelrol is weggelegd voor het getal pi.

Vaststaat dat de piramides bij Gizeh zo’n 4.500 jaar geleden zijn gebouwd. Zolang er geschiedschrijvers zijn, wordt erover verhaald, en is er ontzag voor de makers. Maar hoe zij te werk gingen, weet niemand. Primaire bronnen ontbreken, kleitabletten of papyrusrollen met bouwverslagen zijn er amper. Consensus kwam er dan ook nooit – wel over de functie van de piramides, minder over wie het zware werk verrichtten, niet over de bouwmethode. Het is een van de grote mysteries van de cultuurgeschiedenis.

Die raadselen spreken tot de verbeelding, zegt Olaf Kaper (59), hoogleraar egyptologie aan de Universiteit Leiden. ‘De piramides blijven verbazen. Er is alle ruimte voor speculatie, het aantal theorieën is oneindig.’ Piramidioterie, noemt hij het weleens. Een paar maanden geleden ontving hij een mail van Mullers, die zijn vondst wetenschappelijk wilde funderen. Kaper: ‘Eerst dacht ik: daar hebben we er weer een. Er komt veel onzin voorbij. Maar ditmaal was het anders.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw