Schrijver Premium Corner

Susan Cain: ‘Verdriet inspireert tot compassie’

08 juni 2022Leestijd: 4 minuten

Tien jaar geleden brak Susan Cain een lans voor introverte mensen. In haar nieuwe boek belicht de Amerikaanse bestsellerauteur de mooie kanten van melancholie. ‘Bijna ondraaglijke pijn hoort bij het leven.’

Lees meer over introverte mensen: De verborgen kracht van binnenvetters

‘Hoezo kon Leonard ­Cohen niet zingen!?’ Eventjes klinkt er verontwaardiging door in de aangenaam zachte stem van de hoffelijk overkomende Susan Cain (54). Met enige tegenzin moet de Amerikaanse schrijfster toegeven dat de Canadese bard niet zozeer roem vergaarde vanwege vocale kwaliteiten. Maar al decennialang dweept ze met de zingzeggende dichter. Haar nieuwe boek, Bitterzoet, is opgedragen aan de nagedachtenis van de zes jaar geleden overleden Cohen.

De fraaiste regels uit zijn oeuvre vond ze in het nummer Anthem: ‘There’s a crack, a crack in everything. That’s how the light gets in. In alles zit een barst, maar het mooie is dat juist daardoor het licht naar binnen schijnt. Als jongere werd ze idolaat van Cohen. Ze beschouwde hem als ultieme geestverwant, als briljante vertolker van alles wat ze voelde over de gebrokenheid van het bestaan en de schoonheid die daarin schuilt. De laatste jaren heeft ze hard gewerkt om de emoties die haar idool in liedvorm goot, uit te werken tot een doordachte levensbeschouwing. Net zoals ze tien jaar geleden de deugden belichtte van de introverte mens, hemelt ze nu de bitterzoete types op, de melancholici die zijn doordrongen van de droefheid van het leven en tegelijk vreugde beleven aan de momenten van verlichting en verbondenheid met de lijdende medemens.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner