ontzilting Premium Corner

Oplossing voor droogteprobleem? Deze installatie maakt zout water zoet

10 mei 2022Leestijd: 5 minuten

Hoe blijft de zoetwatervoorraad op peil in het vergiet dat Nederland is? Onder meer door ontzilting, een welhaast magisch proces.

Uit een doodgewone container, zo een die op bouwplaatsen staat, steekt een kraantje. En uit dat kraantje komt een straal helder water. De alledaagsheid van het tafereel is bedrieglijk. Nog maar enkele ogenblikken geleden stroomde het water nog door de IJzer. Aan de oever van deze West-Vlaamse rivier, met uitzicht op het indrukwekkende koning Albert I-oorlogsmonument, staat een proefinstallatie die zout water ontzilt. Een slimme oplossing voor de toenemende droogte.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Ook al staat de installatie in Vlaanderen, Zeeland volgt de proef met belangstelling. Mogelijk is de techniek ook toepasbaar op de Zeeuwse landbouw. De afgelopen jaren waren droog, maar boeren hebben veel water nodig voor hun akkers. Zóet water, dat in tegenstelling tot zeewater beperkt voorradig is.

Nederland droogteland

Eigenlijk gaat het onderwerp heel Nederland aan. Volgens wetenschapsjournalist René Didde moeten we ons zelfbeeld herzien. Nederland waterland? Droogteland, als we niet oppassen, door verschillende oorzaken. De aarde warmt op, het waterverbruik neemt toe, zeker in de zomer. Mensen besproeien hun tuin en vullen het opblaasbad voor de kinderen. In een middelgroot badje gaat al­gauw 3.000 liter.

Besparing is één manier om de watervoorraad op peil te houden. De afgelopen jaren kondigden waterbedrijven diverse keren een droogte-alarm af: tijdens piekuren geen tuin sproeien of auto wassen. Kennelijk bestaat er ook een andere benadering die ons niet op rantsoen zet. Maak zoet water uit zout water. Zo’n 97,5 procent van de mondiale watervoorraad komt uit zeeën en oceanen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.