Premium Lock Kinga Bán, een protestantse heilige

30 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Kinga Bán durfde uit te kijken naar haar levenseinde. Foto: Henri Doornbos

De biografie van Kinga Bán laat zien dat protestanten de in 2019 overleden zangeres met bijzondere eerbied bejegenen. Voor Gert-Jan Segers was zij zelfs even de stem van God.

Toen Piet Paulusma in maart dit jaar kwam te overlijden, reageerden zijn talrijke bewonderaars en sympathisanten geschokt en soms ook enigszins gepikeerd. Zij vonden het jammer dat de markante weerman zijn terminale ziekte tot op het laatst had verzwegen, zodat ze niet liefdevol afscheid hadden kunnen nemen van hem.

Het publiekelijk vertellen over het naderende eind kan inderdaad tot een vloedgolf aan sympathiebetuigingen leiden. Dit merkte Jan Rot toen hij expliciet over de gevolgen van de tumor in zijn darmen ging spreken en schrijven. Nog nooit in zijn leven was de zanger-componist zo geprezen als in de weken voor zijn aangekondigde dood.

Lees meer over de populaire christelijke zangeres Kinga Bán: ‘Leven is voor mij Christus, sterven is voor mij winst’

Fans van de zangeres vertoonden groupie-achtig gedrag

Bij Kinga Bán zagen we iets soortgelijks. De zangeres kreeg eind 2012 te horen dat haar borstkanker was uitgezaaid. Desondanks bleef ze tot vlak voor haar overlijden, op 6 mei 2019, optreden, wat de band met haar fans alleen maar versterkte. Sommigen vertoonden zelfs groupie-achtig gedrag. Zij woonden elk concert bij en wilden niets liever dan de dappere, lijdende Bán even aanraken.

Dit laatste valt te lezen in Kinga Bán. Een leven, een net verschenen biografie van de hand van Johan Bakker. En in juni is ook nog hier en daar in bioscopen 24 uur met Kinga Bán te zien, een documentaire van Willemijn Goos over een etmaal van de zangeres in aanloop naar een van haar laatste concerten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw