Spiritueel Premium Corner

Gelukkig in zijn leed: de heilige Titus Brandsma

09 mei 2022Leestijd: 3 minuten

Op 15 mei wordt Titus Brandsma (1881-1942) in Rome door paus Franciscus heilig verklaard. De in Dachau omgebrachte Friese priester dankt zijn goede naam vooral aan zijn verzet tegen de nazi’s.

Het wordt ‘een bijzonder en groots moment in de Nederlandse kerkgeschiedenis’, belooft kardinaal Wim Eijk. De aartsbisschop van Utrecht zal er op zondag 15 mei persoonlijk getuige van zijn, want dan is hij, samen met de bisschoppen Gerard de Korte en Ron van den Hout, in Rome om te zien hoe Titus Brandsma (1881-1942) tijdens een mis op het Sint-Pietersplein heilig wordt verklaard.

Lees ook de voorpublicatie uit het boek Roomsen, dat zij wij van Gerry van der List

Aardige gasten om de kerk te redden: missionarissen in Nederland

Zalig verklaard was de Friese karmelietenpater al. Dat gebeurde op 3 november 1985 door Johannes Paulus II. De toenmalige paus sprak warme woorden over deze ‘zoon van Nederland’ die door God ernstig werd beproefd. Hij moest de kwelling van het Duitse concentratiekamp Dachau doorstaan, maar kwam als morele overwinnaar uit de beproeving, omdat hij ook in deze plek van haat wist lief te hebben, zelfs als het om zijn bewakers ging. ‘Geen enkele hinderpaal kon de liefde weerhouden waardoor de grote karmeliet werd bezield,’ aldus Johannes Paulus II.

Een pater genas van huidkanker door te bidden tot Brandsma

De heiligverklaring liet daarna geruime tijd op zich wachten. Nodig daarvoor is de erkenning van een wonder door de paus. Meestal gaat het dan om een medisch onverklaarbare genezing die op voorspraak van de kandidaat bij God heeft plaatsgehad.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.