Premium Lock Dit gebeurt er in de neus bij een corona-infectie

03 mei 2022Leestijd: 4 minuten
Het neusslijmvlies en bepaalde afweerstoffen in de neus houden ziekteverwekkers tegen. Foto: Getty Images

In het LUMC wordt veel corona-onderzoek gedaan. En dat geeft onder meer een inkijkje in wat er in de neus gebeurt bij een infectie.

Van de afdeling cardiologie en neurologie tot de afdeling infectieziekten, de long­geneeskunde en de intensive care. Eigenlijk overal in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voelden medewerkers in het begin van de coronapandemie de noodzaak om iets te doen, om een steentje bij te dragen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Welke patiënten lopen kans op een ernstig verloop? Kunnen we kenmerken of bloedwaarden ontdekken die kunnen helpen de patiënten met een groter risico vroegtijdig te identificeren? Of zijn er bepaalde stofjes in het lichaam van patiënten te ontdekken die wellicht een handvat bieden voor een eventuele behandeling? Artsen en onderzoekers stonden te popelen om op die vragen een antwoord te vinden en zo patiënten mogelijk beter te kunnen helpen.

Krachten gebundeld

‘Als arts of onderzoeker denk je in zo’n situatie al snel: hier moet ik toch ergens iets kunnen bijdragen,’ zegt Hermelijn Smits (51), hoogleraar immuunmodulatie in het LUMC. ‘Zeker bij een ziekte waar meerdere factoren een rol spelen en waarbij meerdere organen kunnen worden aangetast. Dan kijk je direct wat je vanuit je eigen expertise kunt doen.’

Overal in het Leidse ziekenhuis ontstonden dan ook initiatieven om onderzoek te doen naar het nieuwe virus. En al gauw kwam daarbij ook de gedachte op: laten we de krachten bundelen. ‘Normaal is iedere onderzoeker erg op het eigen terrein bezig,’ zegt Anna Roukens (42), internist-infectioloog in het LUMC. ‘Ik doe weleens onderzoek met buisjes bloed en dan moet ik soms 90 procent daarvan weggooien. Dat is zonde als andere onderzoekers met dat materiaal ook nog iets kunnen doen.’

Roukens spande zich als projectleider in om die samenwerking tot stand te brengen – ‘het vroeg een gigantische organisatie’ – en dat leverde het BEAT COVID-team op, waarin alle onderzoeken in het LUMC werden samengebracht.

Afgelopen december leidde dat tot een publicatie van de eerste resultaten in vakblad Nature Immunology. En dat artikel ging meteen over een interessant onderwerp: wat er in de neus gebeurt tijdens en na een corona-infectie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw