Een Delfts team slaagde erin het geluid van één enkele bacterie op te vangen. De vondst kan antibioticagebruik veel efficiënter maken.
Aleksandre Japaridze heeft het geluid van het leven gehoord. Hoe dat klonk? Elke cel heeft zijn eigen symfonie, zegt de biofysicus. ‘Dat is heel cool en fundamenteel.’ De Georgiër (34), onderzoeker aan de Technische Universiteit Delft, maakte deel uit van het team wetenschappers dat recent een krachttoer volbracht. Ze slaagden erin om het geluid van één enkele bacterie vast te leggen, en zetten zo een flinke stap naar een efficiënter gebruik van antibiotica. Half april publiceerden ze hun bevindingen in vakblad Nature Nanotechnology.
De Delftse afluistertruc begon met iets heel anders – zoals dat vaak gaat in de wetenschap. Een groep onder leiding van hoofddocent Farbod Alijani streeft naar dieper begrip van grafeen, een materiaal met aantrekkelijke eigenschappen. Ze experimenteren erop los met het spul dat superdun – één laag koolstofatomen dik – maar megasterk is.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Nuttig bij meten van eigenschappen die lastig te achterhalen zijn
Gaandeweg ontstond de gedachte om grafeen toe te passen in een biologische omgeving. ‘Laten we iets levends toevoegen,’ vat Japaridze het idee samen. Doordat grafeen ook extreem gevoelig is, redeneerden de wetenschappers, kon het weleens van nut zijn bij het meten van eigenschappen van een bacterie die soms lastig te achterhalen zijn. Bijvoorbeeld of zo’n eencellige levend of dood is – of iets ertussenin: stervende. Die informatie is onder meer van belang voor artsen die snel willen weten of antibiotica aanslaan in een door een infectie geveld lichaam.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Er ging iets fout
Uw sessie is verlopen
Wilt u opnieuw inloggen
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.