Premium Lock Doorbraak: Delfts team kan één enkele bacterie afluisteren

02 mei 2022Leestijd: 4 minuten
Impressie van een ‘grafeentrommel’ met daarop een bacterie. Diens bewegingen laten het vel trillen en brengen geluid voort

Een Delfts team slaagde erin het geluid van één enkele bacterie op te vangen. De vondst kan antibioticagebruik veel efficiënter maken.

Aleksandre Japaridze heeft het geluid van het leven gehoord. Hoe dat klonk? Elke cel heeft zijn eigen symfonie, zegt de biofysicus. ‘Dat is heel cool en fundamenteel.’ De Georgiër (34), onderzoeker aan de Technische Universiteit Delft, maakte deel uit van het team wetenschappers dat recent een krachttoer volbracht. Ze slaagden erin om het geluid van één enkele bacterie vast te leggen, en zetten zo een flinke stap naar een efficiënter gebruik van antibiotica. Half april publiceerden ze hun bevindingen in vakblad Nature Nanotechnology.

De Delftse afluistertruc begon met iets heel anders – zoals dat vaak gaat in de wetenschap. Een groep onder leiding van hoofddocent Farbod Alijani streeft naar dieper begrip van grafeen, een materiaal met aantrekkelijke eigenschappen. Ze experimenteren erop los met het spul dat superdun – één laag kool­stof­atomen dik – maar megasterk is.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Nuttig bij meten van eigenschappen die lastig te achterhalen zijn

Gaandeweg ontstond de gedachte om grafeen toe te passen in een biologische omgeving. ‘Laten we iets levends toevoegen,’ vat Japaridze het idee samen. Doordat grafeen ook extreem gevoelig is, redeneerden de wetenschappers, kon het weleens van nut zijn bij het meten van eigenschappen van een bacterie die soms lastig te achterhalen zijn. Bijvoorbeeld of zo’n eencellige levend of dood is – of iets ertussenin: stervende. Die informatie is onder meer van belang voor artsen die snel willen weten of antibiotica aanslaan in een door een infectie geveld lichaam.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw