IC Premium Corner

Corona-aanpak is te weinig gericht op bestrijden overgewicht

26 april 2022Leestijd: 5 minuten

Als minder Nederlanders overgewicht hadden, zijn extra IC-bedden onnodig, zegt arts en D66-senator Peter van der Voort. Waarom gebeurt dat dan niet?

Peter van der Voort was er vroeg bij. In maart 2020, helemaal aan het begin van de eerste coronagolf in Nederland, viel hem als hoofd van de IC in het UMC Groningen op dat de patiënten die op de intensive care terechtkwamen bijna allemaal dezelfde kenmerken deelden: het waren voor het overgrote deel mannen met een buikje.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Die observatie kwam overeen met wat IC-artsen elders in het land ook al snel signaleerden en wat Van der Voort (57) ook van artsen uit het buitenland hoorde. ‘Ik heb dat destijds gevraagd aan collega’s in onder meer China, en zij zagen hetzelfde.’ Dat beeld is eigenlijk gedurende de pandemie hetzelfde gebleven, zegt Van der Voort. De populatie veranderde wel. In de latere golven bleek de pandemie vooral mensen uit lagere sociaal-economische groepen te treffen: laag opgeleid, migratieachtergrond, laag inkomen. En steeds weer: overgewicht.

Buikvet is dé risicofactor bij corona

Van alle IC-patiënten met corona had 80 procent overgewicht, terwijl dat gemiddeld in de bevolking rond de 50 procent is. Bij de mannen was de Body Mass Index (een maat voor gezond gewicht) op de IC 25 of hoger, bij vrouwen 30 of hoger. Maar minstens zo belangrijk als de BMI, zegt Van der Voort, is de verhouding tussen taille en heupomtrek, waarop we in Nederland niet zo letten, maar die beter aangeeft of je te veel buikvet hebt. ‘Bij de vrouwen die op de IC terechtkomen, zie je ook dat die een appelfiguur hebben, dus ook met relatief meer buikvet.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.