Archeologie Premium Corner

Hoe door bureaucratie en gebrekkige samenwerking erfgoed wegspoelt

28 maart 2022Leestijd: 7 minuten

De zee rond Texel is een walhalla voor duikers en archeologen. Maar door bureaucratie en gebrekkige samenwerking spoelt erfgoed weg.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De Texelstroom vaart over een kalme Waddenzee naar Texel. Aan stuurboord strekt zich de vroegere Rede van Texel uit. In de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw was het er druk met koopvaarders, oorlogs- en VOC-schepen. Honderden schepen zijn hier in stormen en op zandbanken vergaan, vertelt een kleine tentoonstelling van Museum Kaap Skil in de Noordzeezaal van de veerboot. Hun wrakken zorgen al zo’n vijftig jaar voor opwindende vondsten, maar ook voor ‘deining’ in de onderwaterarcheologie rond het Noord-Hollandse eiland, blijkt uit een ­recent wetenschappelijk rapport van gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels.

De wrakken in de Noordzee en Waddenzee waren vogelvrij

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.