Toelichting bij Beste scholen 2022

20 januari 2022Leestijd: 2 minuten
Kluisjes op een middelbare school. Foto: ANP

Sinds 2001 vergelijkt EW middelbare scholen op basis van onderwijsresultaten. Dit jaar zijn in Beste scholen geen oordelen – superschool, goed, voldoende of onvoldoende – toegekend. De onderwijsresultaten zijn namelijk dusdanig ­beïnvloed door corona dat betrouwbare analyse niet mogelijk is. EW biedt leerlingen in groep acht en hun ouders toch zoveel mogelijk informatie waarmee zij een weloverwogen keuze voor een middelbare school kunnen maken.

Luister ook de podcast met Ruud Deijkers (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In 2020 werden de centraal examens afgelast. Examencijfers zijn een belangrijke indicator voor onderwijskwaliteit, naast het aandeel zittenblijvers en de mate waarin de scholen erin slagen om leerlingen af te leveren met een diploma voor minimaal het niveau dat de basisschool adviseerde.

Beste scholen 2022

Vergelijk op de website van EW 3.063 afdelingen van 1.247 schoolvestigingen met vwo, havo en vmbo:

 

> Denominatie en onderwijsvisie
> Aanwezigheid gymnasium
> Tweetalig onderwijs
> Certificaat voor Engelse taal
> Bevindingen van de Inspectie
> Technasia

> Klik hier voor uitleg bij de cijfers

 

Om scholieren en ouders toch houvast te bieden bij hun zoektocht, is op de website van EW nuttige achtergrondinformatie beschikbaar.

Zo zijn conclusies over de kwaliteit van scholen vermeld afkomstig uit onderzoeken van de Inspectie van het onderwijs. Scholen worden onder meer op onderdelen onderzocht bij wijze van steekproef of als er sprake is van risico’s op het gebied van kwaliteit, bijvoorbeeld na meldingen van ouders. Niet alle scholen zijn onderzocht, omdat in de eerste plaats besturen verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit.

Per school kan worden doorgeklikt naar schoolwebsites en naar de betreffende pagina op de website ‘Scholen op de kaart’, samengesteld door de PO-Raad, VO-raad en Kennisnet. Daar zijn onder meer de schoolgids en resultaten uit tevredenheidsonderzoek te vinden.

EW verzamelde informatie over denominatie, onderwijsvisie, aanwezigheid van technasium, gymnasium, tweetalig onderwijs en de mogelijkheid voor het ­behalen van een certificaat Engelse taal.