Data Premium Corner

Hartslag of vermogen? Sporters op zoek naar zekerheden

18 januari 2022Leestijd: 5 minuten

Was ooit de hartslagmeter heilig in de topsport, tegenwoordig gaat het om ‘wattages wegtrappen’. Hoe meet je het vermogen van een atleet? En wat is het nut?

Aan het taalgebruik van sporters lees je de ontwikkeling van hun sport af. Zo maakten in het voetbal termen als ‘midvoor’ en ‘libero’ plaats voor ‘half-spaces’ en ‘restverdediging’. Ook het jargon van duursporten verraadt vooruitgang. Wanneer vorige generaties wielrenners hun trainingsarbeid bespiegelden, ging het vaak over ‘hartslag’ als indicator van hun conditie. Of over het ‘omslagpunt’: de hartfrequentie waarboven verzuring intreedt. Profrenners fietsten met een schuin oog op hun hartslagmeter.

Hoor je een wielrenner tegenwoordig spreken over zijn vormpeil, dan gaat het opvallend vaak over ‘wattages’, over vermogen dus. Of over ‘relatief vermogen’: het vermogen per kilo lichaamsgewicht.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Voor sportarts en inspanningsfysioloog Guido Vroemen (52) is vermogensmeting onontbeerlijk. ‘De wielrenners en triatleten die bij mij trainen, móeten een vermogensmeter gebruiken. Daaruit haal je zo veel informatie.’ Hartslagmeting is ook nuttig, legt hij uit, maar loopt wat achter bij de inspanning. Bij de eerste aanzet van een sprint zit iemands hartslag niet meteen op 180, terwijl de vermogensmeter wel direct uitschiet. Die geeft ‘live’ informatie. Nog een voordeel is dat vermogenmetingen zich onderling beter laten vergelijken. Bergop of bergaf, wind mee of wind tegen: maakt allemaal niet uit. Door te kijken naar vermogen vlak je alle externe factoren uit.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.