Kies een middelbare school in 5 stappen

20 januari 2022Leestijd: 3 minuten
Eerste schooldag voor middelbare scholieren in 2022. Foto: ANP

Ook dit jaar zullen niet alle open dagen door kunnen gaan vanwege corona. Middelbare scholen zoeken naar alternatieven om leerlingen en ouders kennis te laten maken met de school. Waar let je op bij het maken van een keuze? Welke vragen kun je stellen tijdens open dagen? Kies een passende school in vijf stappen.

Luister ook de podcast met Ruud Deijkers (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Stap 1. Niveau

Vóór 1 maart 2022 krijgen scholieren advies voor één of twee schooltypen: vwo, havo, de leerwegen van vmbo of praktijkonderwijs. Leerkrachten baseren het advies op de ontwikkeling van de leerling tijdens alle jaren op de basisschool. Het advies wordt heroverwogen als uit de eindtoets blijkt dat de leerling een hoger niveau aankan.

 

Stap 2. Voorselectie

Op de website van EW zijn scholen in de buurt op te zoeken. Maak een voorselectie van scholen. Denk in de ­eerste plaats aan scholen die de ­gewenste schooltypen aanbieden, maar bijvoorbeeld ook aan scholen die te bereiken zijn via een veilige fietsroute, of ­scholen waarop een broer of zus zit.

 

Stap 3. Onderwijsvisie

De website van EW informeert over de visie en de levensbeschouwing van scholen. Ook is per school aangegeven of er een technasium, tweetalig ­onderwijs, gymnasium of cursussen Engels worden aangeboden. Voor meer informatie over de onderwijsvisie kan worden door­geklikt naar ‘Scholen op de kaart’ of naar de schoolwebsite.

 

Stap 4. Oriëntatie

Benut online-voorlichtings­bijeenkomsten om laagdrempelig ­informatie in te winnen. Bezoek, ­indien mogelijk, open dagen en probeer daar te spreken met leraren en bovenal met leerlingen. Hoe ervaren zij de school? Hoe is de sfeer? Als de onderwijsinspectie de school onder de loep heeft genomen, vraag dan waarom. Bestudeer ter voorbereiding de schoolgids.
Bij het zoeken van een geschikte school is voorbereidend onderzoek belangrijk, maar tijdens een pandemie is dat niet altijd even eenvoudig (zie ‘Extra tips bij het vergaren van informatie tijdens corona’ hieronder).

 

Extra tips bij het vergaren van informatie tijdens corona

 

  • Bezoek websites

Kijk verder dan de promotiefilmpjes van scholen en klik door naar nieuwsarchieven, het schoolplan, de schoolgids en verslagen van de ouderraad. Die informatie kan een indruk geven van wat er speelt op school.

 

  • Spreek een leerkracht

Maak buiten (online) voorlichtingsavonden een afspraak met iemand van school om rustig vragen te kunnen stellen. Spreek ook met leerlingen die al op de school zitten, bijvoorbeeld een nichtje of een buurjongen. Jongeren geven vaak een ongezouten mening.

 

  • Vraag door

Bedenk slimme vragen vóór het gesprek met iemand van school. Beheersen voldoende leerlingen basisvaardigheden op het gebied van taal, rekenen en burgerschap? Wat doet de school als dat niet zo is? Worden er lessen gegeven door onbevoegde leraren? Hoe is de medezeggenschap geregeld? Hoe zit het met de vrijwillige ouderbijdrage voor excursies? Met welke onderwijsvisie onderscheidt de school zich? Werken leerlingen van verschillende niveaus weleens samen? Is de smartphone toegestaan in de klas? Hoe ziet een dag eruit in de klas én online? Is het makkelijk om van niveau te switchen? Hoe helpt de school bij profielkeuze? Waar komen leerlingen terecht na hun diploma?

 

Stap 5. Aanmelding

In sommige gemeenten zijn er afspraken over toelating, bijvoorbeeld door loting. En als ouders het niet eens zijn met de geloofsovertuiging, dan kan het kind worden geweigerd, tenzij er geen openbare school in de buurt is. Weigering kan ook als vaardigheden ontbreken of als er geen plek is. Bezwaar maken bij weigering kan.