Natuurkundige Premium Corner

James Hansen: ‘Zonder kernenergie lúkt het gewoon niet’

07 januari 2022Leestijd: 9 minuten

James Hansen (80) waarschuwde al in de jaren tachtig voor een opwarmende aarde en de rol daarin van de mens. Sinds hij kernenergie als serieuze oplossing ziet, heeft hij veel meer vijanden.

In de heuvels van de staat Pennsylvania vindt dr. James Hansen, Jim voor bekenden, de rust om na te denken. Op het grasveld naast zijn bakstenen boerderij lopen twee schapen rondjes, en hoewel de snelweg naar Philadelphia vlakbij ligt, is die vanuit zijn huis niet te zien of te horen. Hansen verontschuldigt zich voor de kou binnen: ‘De verwarming staat niet zo vaak aan in huis. We proberen zoveel mogelijk energie te besparen.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Dat is weinig verrassend voor de man die wereldwijd bekend is als een van de eerste experts die waarschuwden voor de gevolgen van een opwarmende aardbol. Hij was directeur bij ruimtevaartorganisatie NASA toen hij in 1988 werd uitgenodigd door de Senaat in Washington om te praten over zijn onderzoek naar wereldwijde temperatuurschommelingen. ‘Het klimaat verandert nu,’ vertelde hij de politici op een bloedhete zomerdag. Hij vervolgde dat het voor ‘99 procent zeker’ was dat de uitstoot van gassen zoals CO2 een grote rol speelde. Ofwel: de mens is deels verantwoordelijk. ‘Het is tijd om te stoppen met treuzelen.’

In veertig jaar tijd is er ‘amper iets’ veranderd

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.