Tips voor een onbezorgd studentenleven (zonder stress)

07 oktober 2021Leestijd: 2 minuten
Foto: Unsplash

In het studentenleven komt vaak alles in een keer op je af: je moet punten halen voor je studie, tegelijkertijd bouw je een nieuw sociaal leven op, je hebt een bijbaan en je woont voor het eerst op jezelf. Studentenpsycholoog Lucille Mac Nack van de Erasmus Universiteit Rotterdam geeft tips om te studeren met zo min mogelijk stress.

1. Kies het juiste tijdstip

Probeer erachter te komen op welke momenten jij je het beste concentreert. Studeer wanneer je je fit voelt: in de middag, de avond of juist in de ochtend.

 

2. Vind een goede balans

Zorg elke dag voor acht uur slaap, acht uur werk en acht uur ontspanning. Als je dag in balans is, blijf je scherp en gezond.

 

3. Scheid bezigheden

Als je ontspanning en inspanning van elkaar scheidt, werk je zo efficiënt mogelijk. Door serieus rust te nemen, presteer je ook het beste als je moet studeren of werken.

 

4. Praat met medestudenten

Studenten denken vaak dat zij de enige zijn die stress ervaren. Het lijkt of anderen hun zaken op orde hebben, maar vrijwel ­iedereen herkent lastige perioden. Praat er met elkaar over.

 

5. Herken stress

Uitstelgedrag of juist te ver vooruitwerken kan allebei leiden tot stress. Herken de spanning in je lijf en aanvaard dat. Probeer de volgende keer die spanning voor te zijn.

 

6. Richt je op ontwikkeling in plaats van succes

Je studeert niet alleen om studiepunten te halen. Bedenk dat je met elke opdracht, tentamen of stage jezelf ontwikkelt. Alles wat je in je studententijd onderneemt, draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling.

 

7. Vind jouw persoonlijke motivatie

Als je iets doet waarvoor je intrinsiek gemotiveerd bent, wordt studeren een stuk eenvoudiger. Anders wordt je studie een verplichting die je veel energie kost.

 

EW Beste studies helpt scholieren sinds 1994 bij het kiezen van een studie. Met onafhankelijke vergelijkingen en ranglijsten, oordelen van studenten, feiten over hogescholen en universiteiten en informatie over de arbeidsmarkt voor afgestudeerden.

> EW Beste studies 2021