Bjørn Lomborg: Klimaatverandering is niet het einde van de wereld

29 oktober 2021Leestijd: 2 minuten
Bjorn Lomborg. Foto: EPA/Sebastian Silva

Jongeren zijn doodsbang voor klimaatverandering, meldt het medische tijdschrift The Lancet. Meer dan 45 procent van de 16- tot 25-jarigen in tien onderzochte landen is zo bezorgd dat het hun dagelijks leven en functioneren beïnvloedt. Hoewel klimaatverandering inderdaad een probleem is, is die paniek onterecht, schrijft Bjørn Lomborg. De mensheid heeft de afgelopen eeuw veel grotere bedreigingen overwonnen.

Bjørn Lomborg (56) is een Deense poli­ticoloog, ­statisticus en directeur van de Copenhagen Consensus. Sinds zijn bestseller The Skeptical Environmentalist schreef hij diverse boeken. Meest recent: False Alarm: How Climate Change Panic Costs Us Trillions, Hurts the Poor, and Fails to Fix the Planet.

Als in 1900 de luchtvervuiling was geëlimineerd – voornamelijk vervuiling binnenshuis door rokerige brandstoffen als hout en mest – zou dat een voordeel hebben opgeleverd dat gelijk staat aan de groei van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) met 23 procent. Voor jongeren lijkt dat misschien een ontoereikende maatstaf, maar een hoger bbp staat voor een betere gezondheid, een lager sterftecijfer, betere toegang tot onderwijs, en in het algemeen een hogere levensstandaard. Welnu, in 2050 zal het probleem van luchtvervuiling grotendeels zijn opgelost.

Dit is slechts een van de vele uitdagingen die de mensheid de afgelopen honderd jaar is aangegaan, zo blijkt uit gegevens die ik met 21 economen heb verzameld.

Bjørn Lomborg: eerdere uitdagingen groter dan klimaatverandering

De uitdaging die klimaatverandering meebrengt, voor het milieu én de samenleving, lijkt vrij klein in vergelijking met eerdere uitdagingen. Klimaateconoom en Nobelprijswinnaar William Nordhaus heeft aangetoond dat een stijging van de temperatuur met 3,5 graden Celsius tegen 2100 – wat waarschijnlijk is als de klimaatverandering niet wordt gestopt – slechts 2,8 procent van het wereldwijde bbp per jaar zou kosten. De laatste schatting van de Verenigde Naties (VN) valt zelfs iets lager uit, 2,6 procent van het bbp bij een stijging van 3,7 graden.

Bovendien verwacht de VN dat de gemiddelde burger in 2100 450 procent rijker zal zijn dan nu, zonder de kosten van klimaatverandering. Volgens de huidige temperatuurprognoses verlaagt de opwarming die inkomensgroei tot 434 procent. Dat is vervelend, maar niet het einde van de wereld.

Zorg over het milieu en het welzijn van de mens betekent niet dat we jongeren bang moeten maken voor klimaatverandering. In plaats daarvan moeten we hen aanmoedigen om te innoveren. Dat is wat de mensheid in het verleden tegen veel grotere gevaren heeft beschermd. Het zal ons ook nu helpen.