Israël begint met uitdelen derde prik. Is dat echt nodig?

30 juli 2021Leestijd: 1 minuut
De Israelische president ontving deze week al zijn derde prik. Foto: ANP

Er is discussie over de effectiviteit van coronavaccins op de lange termijn en tegen de deltavariant. Voor een nog betere bescherming tegen COVID-19 biedt Israël zestigplussers de kans om een derde prik te halen. Is zo’n booster shot noodzakelijk om de coronapandemie te beteugelen?

Vanaf zondag 1 augustus krijgen Israëliërs boven de zestig jaar die dat willen een derde prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Het doel van de nieuwe vaccinatiecampagne is ouderen goed te blijven beschermen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. De afgelopen weken konden Israëliërs met een zwak immuunsysteem ook al een derde prik halen.

Volgens Pfizer biedt een derde prik nog betere bescherming tegen de deltavariant van het coronavirus, zo blijkt uit eigen onderzoek van de vaccinfabrikant. Dat zegt het bedrijf niet alleen uit eigenbelang, concluderen experts. Een derde prik wekt inderdaad een boel extra antistoffen op. Maar hierover is geen consensus. Er zijn ook wetenschappers die zeggen dat bescherming niet alleen draait om antistoffen en dat twee prikken voldoende bescherming bieden tegen ziekte. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zien daarom nog geen noodzaak voor een booster-prik, zelfs niet na een eenmalige toediening van het Janssen-vaccin.

Waarom is een derde prik wel of niet nodig? Lees hier wat Marieke ten Katen over de onderzoeken schreef:

Is een derde prik wel of niet nodig? Onderzoekers proberen te achterhalen of het nodig is om nog een booster-prik te geven.