Premium Lock Mediteren in een kloosterlijke stadsoase

21 juni 2021Leestijd: 3 minuten
Kloostertuin

Het is aangenaam wandelen in de tuin van klooster San Damiano in Den Bosch. Franciscanen en clarissen heten bezoekers hartelijk welkom in een fraaie omgeving.

Niet iedereen schijnt ervan op de hoogte te zijn, maar 2021 is het jaar van het Brabantse kloosterleven. Dit gaat gepaard met allerlei lezingen, exposities en excursies. Ook is een wandelpad van 330 kilometer uitgestippeld dat in vijftien etappes langs veertig, doorgaans fraai gelegen, kloosters voert.

Doel is vanzelfsprekend om de belangstelling aan te wakkeren voor het godvruchtige ­bestaan van monniken en nonnen die aan het vergrijzen en uitsterven zijn. Aanleiding is een aantal jubilea. Zo bestaat de orde van de norbertijnen negenhonderd jaar. Norbertus van Xanten legde in 1121 in Prémontré, Frankrijk de basis van de bijzonder duurzame reli­gieuze gemeenschap.

Klooster van clarissen bestaat al drie eeuwen

Reden voor feest is er eveneens voor de clarissen in Megen. De zusters, die zich laten inspireren door de woorden en daden van de heilige Clara (1194-1253), kunnen vieren dat hun klooster Sint-Josephsberg in het vestingstadje in de gemeente Oss drie eeuwen bestaat.

ProtestantDe Reformatie heeft een enorme invloed uitgeoefend op de wereldgeschiedenis. In Protestant komen vele aspecten aan bod van het geloof dat zo’n belangrijk stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van de westerse beschaving. Dit boek bevat interviews en beschouwingen uit EW met de protestantse levensovertuiging als middelpunt.

Protestant kost € 15 en is te bestellen via shop.ewmagazine.nl of bel 020-8947553.

De clarissen zijn ook betrokken bij een aardig project in Den Bosch. Samen met hun mannelijke geestverwanten, de franciscanen, bewonen ze het Stadsklooster San Damiano. Genoemd naar de kapel in Assisi, Italië waar Sint Franciscus (1181/2-1226) zich bewust werd van zijn roeping en Clara een klooster stichtte.

Broeders en zusters verschaffen tekst en uitleg

De elf bewoners van San Damiano behoren tot verschillende communiteiten, met aparte regels en gewoonten. Maar ze bidden en eten samen en voelen het als hun verantwoordelijkheid ‘naar elkaar om te zien en elkaar te dragen in vreugde en nood’. Ze trekken er ook op uit, indachtig het woord van Franciscus: ‘Niet het klooster is onze wereld, maar de wereld is ons klooster.’ Zo proberen de Bossche volgelingen van Franciscus en Clara het gesprek aan te knopen met de plaatselijke bevolking.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw