Premium Lock Dat atoom kan zo veel meer dan alleen stroom

22 juni 2021Leestijd: 3 minuten
Kerncentrale Tihange. Foto: ANP

Jawel, kernreactoren kunnen elektriciteit produceren. Maar ook warm water voor de stadsverwarming, gloeiende hitte voor de chemische industrie, brandstoffen (waterstof!). Zo’n 25 grote en kleine en de Nederlandse energietransitie is klaar. Dat is nog eens een stralende toekomst, schrijft Simon Rozendaal.

Eigenlijk is een kerncentrale een gek ding. Er gebeurt iets magisch – een atoomkern, het kleinste der kleinsten, wordt gespleten! – en wat doet homo sapiens met de energie die aldus vrijkomt? Hij verhit water tot stoom.

Dûh. Dat kan een fluitketel ook.

Met die stoom maakt een kerncentrale stroom en dat is welkom, al is het maar om naar Denzel Dumfries en consorten te kijken of je tanden te poetsen. Maar het is zonde om dat mirakel van kernsplijting in te zetten voor louter elektriciteit. Alsof je aan Leonardo da Vinci – schilder, uitvinder, geleerde, architect, filosoof, inge­nieur – vraagt of hij je schoenen wil poetsen.

China gaat kleine, modulaire en ondergrondse kerncentrales bouwen

Dat een kerncentrale zoveel meer kan, valt te zien aan wat hét symbool ervan is geworden: de koeltoren. Daaruit komt een wolk waterdamp, wat er vies uitziet maar verder even ongevaarlijk is als een gewone wolk. Maar zo’n koeltoren is wel verspilling: met de warmte die nu in de lucht, een rivier dan wel de zee wordt geloosd, zouden we ook onze huizen kunnen verwarmen.

In China bouwen ze een kleine kerncentrale (125 megawatt: een hedendaagse centrale heeft al gauw acht maal zoveel vermogen). Met deze SMR (small modular reactor, een demonstratietype met de naam Linglong One) wordt niet alleen stroom geproduceerd, maar ook warmte en tevens kan de reactor worden gebruikt om zeewater te ontzilten. De centrale heeft geen koeltoren nodig en kan onder de grond worden gebouwd (de bouw moet overigens nog beginnen).

Foto: Ontwerp voor de Chinese ondergrondse kerncentrales (van CNNC)

Dit is goed nieuws.

Kleine reactoren hebben lagere bouwkosten en kunnen sneller verrijzen

Allereerst omdat het vandaag de dag verstandiger is om veel kleinere reactoren te bouwen dan die joekels van 1.000 megawatt of meer. De hoge aanvangskosten voor zo’n grote kerncentrale, 10 miljard euro of zo (daarna kost zij overigens nauwelijks meer iets en dat gedurende zeventig jaar), vormen immers tegenwoordig hét argument tegen kernenergie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw