Dit zijn de superscholen van 2021

30 januari 2021Leestijd: 4 minuten
Illustratie: René van Asselt (2021)

Traditiegetrouw vergelijkt EW in januari in Beste scholen alle middelbare scholen. Leerlingen uit groep 8 gaan in deze tijd  namelijk op zoek naar een school en in maart moeten zij hun keuze hebben gemaakt. Oriënteren op de scholenmarkt vraagt normaal gesproken al heel wat tijd en energie, vooral in regio’s met een groot en divers aanbod, maar dit jaar is het extra lastig door de coronamaatregelen. Hoe kies je een school vanuit huis?

Beste scholen 2021

Vergelijk op ewmagazine.nl/ bestescholen2021 3.082 afdelingen van 1.252 schoolvestigingen met vwo, havo en vmbo:

 

> Beoordeling van resultaten
> Denominatie en onderwijsvisie
> Aanwezigheid gymnasium
> Tweetalig onderwijs
> Certificaat voor Engelse taal
> Excellente scholen
> Technasia
> Tips en achtergrondartikelen
> Uitgebreide toelichting

 

EW helpt leerlingen en ouders allereerst op weg door in kaart te brengen welke scholen met vmbo, havo en vwo (inclusief gymnasium) er in de buurt zijn en hoe die ten opzichte van elkaar presteren.

Daarvoor berekende EW oordelen op basis van de onderwijsresultaten die afkomstig zijn van de Inspectie van het Onderwijs. De cijfers van dit jaar hebben betrekking op de periode van 2016 tot en met 2019, dus voordat de centraal examens werden afgelast.

Naast de beoordelingen is op ewmagazine.nl/bestescholen2021 per schoolafdeling – in totaal 3.082 – informatie te vinden over onder meer de onderwijsvisie, de aanwezigheid van een gymnasium, technasium en de mogelijkheid om een certificaat voor de Engelse taal te halen. Ook staan er linkjes naar de websites van de scholen.

Winnaars

EW’s Beste scholen 2021 is geen ranglijst, maar er zijn wel winnaars: 37 scholen mogen zich met in totaal 48 afdelingen superschool noemen omdat de docenten er daar in slagen om de leerlingen zonder zittenblijven of afstroom naar een lager onderwijsniveau en bovendien met hoge examencijfers te laten slagen.

Het Merletcollege in Mill en De Triade in Edam vallen op omdat zij super scoren op alle drie de leerwegen van het vmbo. De Joodse scholengemeenschap Maimonides in Amsterdam, scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen en het Calvijn College in Goes behoren zowel met havo als vwo tot de beste. Bekijk hieronder het overzicht van de superscholen van 2021.

 

Superscholen

Minste zittenblijvers en hoogste examencijfers. De blauw gekleurde scholen scoorden op alle vier onderdelen het hoogste. Voor de andere scholen geldt: op drie onderdelen.

  • VWO
    School Plaats
    Joodse SG Maimonides Amsterdam
    Calvijn College Goes
    SG Pieter Zandt Kampen
    Stichtse Vrije School Zeist

 

  • HAVO
    School Plaats
    Joodse SG Maimonides Amsterdam
    Calvijn College Goes
    Mendelcollege Haarlem
    SG Pieter Zandt Kampen
    Van Lodensteincollege Kesteren
    Greijdanus College Meppel

 

  • VMBO-GT
    School Plaats
    Staring College (B) Borculo
    Gomarus College Drachten
    Atlas College, SG De Triade Edam
    Calvijn College, Stationspark Goes
    Greijdanus College Hardenberg
    Citaverde College Hegelsom
    Gomarus College Leeuwarden
    Driestar College, Rehoboth Lekkerkerk
    Greijdanus College Meppel
    Merletcollege Mill
    Agnieten College Nieuwleusen
    Calvijn College Tholen
    Almende College, Wesenthorst Ulft
    X11 Media en vormgeving Utrecht
    RSG Slingerbos Levant, Levant Zeewolde
    Gomarus College Zuidhorn

 

  • VMBO-K
    School Plaats
    Focus Beroepsacademie Barendrecht
    Metameer, Jenaplan Boxmeer Boxmeer
    Almere College – Het Perron Dronten
    Ichthus College, Het Perron Dronten
    Atlas College, SG De Triade Edam
    SG Sint Ursula Heythuysen
    Ichthus College, VIA Kampen
    Merletcollege Mill
    Kempenhorst College Oirschot
    Het Bouwens van der Boije College Panningen
    Het Hogeland College (verhuisd naar Winsum) Wehe-Den Hoorn

 

  • VMBO-B
    School Plaats
    Melanchthon Berkroden Berkel en Rodenrijs
    Metameer, Jenaplan Boxmeer Boxmeer
    CSG Broeckland College Breukelen
    Nordwin College, VMBO-groen Buitenpost
    Almere College – Het Perron Dronten
    Atlas College, SG De Triade Edam
    SG Sint Ursula Heythuysen
    Merletcollege Mill
    Clusius College Purmerend
    OSG Singelland Surhuisterveen
    Maurick College Vught

Op ewmagazine.nl/bestescholen2021 kunnen alle afdelingen in de eigen regio – op basis van de eigen postcode – met elkaar worden vergeleken. Daar is ook een overzicht te vinden van de winnaars per provincie. Opvallend resultaat: alleen in Noord-Holland zijn de winnaars allemaal superscholen.

Mildere beoordeling

Een vergelijking op basis van onderwijsresultaten is een indicator voor de prestaties van de docenten, zo is de gedachte. Oftewel: waar halen die het beste uit hun leerlingen?

De Inspectie weegt de onderwijsresultaten voor het eigen oordeel op basis van kenmerken van de leerlingenpopulatie, zoals het aandeel leerlingen afkomstig uit probleemwijken. Scholen met veel van deze leerlingen worden milder beoordeeld omdat het voor de docenten lastiger is om hen naar het diploma te begeleiden.

EW laat deze kenmerken bewust buiten beschouwing in de eigen berekening, omdat er bij de aanmelding voor een vervolgopleiding of tijdens een sollicitatie  ook niet wordt gecorrigeerd voor achtergrondkenmerken. In Beste scholen telt zogezegd de ‘civiele waarde’ van de diploma’s. De oordelen van de Inspectie staan wel vermeld in de schoolrapporten.

Meer dan cijfers

De cijfers over onderwijsresultaten zijn belangrijk, maar in de keuze voor een middelbare school wegen natuurlijk veel meer zaken mee. Naar welke school gaat een oudere broer of zus, of vrienden uit de klas? Werken leerlingen op een school vooral zelfstandig en bepalen zij er hun eigen tempo of wordt er bijvoorbeeld vooral klassikaal en in groepjes gewerkt? Zijn de docenten voldoende bevoegd, bekwaam en bereikbaar? En erg belangrijk: hoe is de sfeer op een school?

Normaal gesproken gooien de scholen in januari en februari hun deuren open voor snuffelende basisschoolleerlingen en hun ouders die zoveel mogelijk informatie proberen te vergaren, maar door de coronamaatregelen zijn de open dagen op locatie grotendeels afgelast.

Veel scholen hebben innovatieve oplossingen bedacht om de schoolkiezers te bereiken. Op ewmagazine.nl/bestescholen2021 staat uitgelegd hoe je in vijf stappen een school kiest – van het basisschooladvies tot aan de aanmelding. En ook staan er handige tips voor het vinden van een school tijdens de pandemie, onder meer met betrekking tot het sociale leven van de pubers en de rol van de centrale eindtoets bij de schoolkeuze: die toets is belangrijker dan andere jaren.

 

Hoe zijn de scholen beoordeeld?

Van superschool tot onvoldoende