Dit zijn de superscholen van 2021

30 januari 2021Leestijd: 4 minuten
Illustratie: René van Asselt (2021)

Traditiegetrouw vergelijkt EW in januari in Beste scholen alle middelbare scholen. Leerlingen uit groep 8 gaan in deze tijd  namelijk op zoek naar een school en in maart moeten zij hun keuze hebben gemaakt. Oriënteren op de scholenmarkt vraagt normaal gesproken al heel wat tijd en energie, vooral in regio’s met een groot en divers aanbod, maar dit jaar is het extra lastig door de coronamaatregelen. Hoe kies je een school vanuit huis?

Beste scholen 2021

Vergelijk op ewmagazine.nl/ bestescholen2021 3.082 afdelingen van 1.252 schoolvestigingen met vwo, havo en vmbo:

 

> Beoordeling van resultaten
> Denominatie en onderwijsvisie
> Aanwezigheid gymnasium
> Tweetalig onderwijs
> Certificaat voor Engelse taal
> Excellente scholen
> Technasia
> Tips en achtergrondartikelen
> Uitgebreide toelichting

 

EW helpt leerlingen en ouders allereerst op weg door in kaart te brengen welke scholen met vmbo, havo en vwo (inclusief gymnasium) er in de buurt zijn en hoe die ten opzichte van elkaar presteren.

Daarvoor berekende EW oordelen op basis van de onderwijsresultaten die afkomstig zijn van de Inspectie van het Onderwijs. De cijfers van dit jaar hebben betrekking op de periode van 2016 tot en met 2019, dus voordat de centraal examens werden afgelast.

Naast de beoordelingen is op ewmagazine.nl/bestescholen2021 per schoolafdeling – in totaal 3.082 – informatie te vinden over onder meer de onderwijsvisie, de aanwezigheid van een gymnasium, technasium en de mogelijkheid om een certificaat voor de Engelse taal te halen. Ook staan er linkjes naar de websites van de scholen.

Winnaars

EW’s Beste scholen 2021 is geen ranglijst, maar er zijn wel winnaars: 37 scholen mogen zich met in totaal 48 afdelingen superschool noemen omdat de docenten er daar in slagen om de leerlingen zonder zittenblijven of afstroom naar een lager onderwijsniveau en bovendien met hoge examencijfers te laten slagen.

Het Merletcollege in Mill en De Triade in Edam vallen op omdat zij super scoren op alle drie de leerwegen van het vmbo. De Joodse scholengemeenschap Maimonides in Amsterdam, scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen en het Calvijn College in Goes behoren zowel met havo als vwo tot de beste. Bekijk hieronder het overzicht van de superscholen van 2021.

 

Superscholen

Minste zittenblijvers en hoogste examencijfers. De blauw gekleurde scholen scoorden op alle vier onderdelen het hoogste. Voor de andere scholen geldt: op drie onderdelen.

 • VWO
  School Plaats
  Joodse SG Maimonides Amsterdam
  Calvijn College Goes
  SG Pieter Zandt Kampen
  Stichtse Vrije School Zeist

 

 • HAVO
  School Plaats
  Joodse SG Maimonides Amsterdam
  Calvijn College Goes
  Mendelcollege Haarlem
  SG Pieter Zandt Kampen
  Van Lodensteincollege Kesteren
  Greijdanus College Meppel

 

 • VMBO-GT
  School Plaats
  Staring College (B) Borculo
  Gomarus College Drachten
  Atlas College, SG De Triade Edam
  Calvijn College, Stationspark Goes
  Greijdanus College Hardenberg
  Citaverde College Hegelsom
  Gomarus College Leeuwarden
  Driestar College, Rehoboth Lekkerkerk
  Greijdanus College Meppel
  Merletcollege Mill
  Agnieten College Nieuwleusen
  Calvijn College Tholen
  Almende College, Wesenthorst Ulft
  X11 Media en vormgeving Utrecht
  RSG Slingerbos Levant, Levant Zeewolde
  Gomarus College Zuidhorn

 

 • VMBO-K
  School Plaats
  Focus Beroepsacademie Barendrecht
  Metameer, Jenaplan Boxmeer Boxmeer
  Almere College – Het Perron Dronten
  Ichthus College, Het Perron Dronten
  Atlas College, SG De Triade Edam
  SG Sint Ursula Heythuysen
  Ichthus College, VIA Kampen
  Merletcollege Mill
  Kempenhorst College Oirschot
  Het Bouwens van der Boije College Panningen
  Het Hogeland College (verhuisd naar Winsum) Wehe-Den Hoorn

 

 • VMBO-B
  School Plaats
  Melanchthon Berkroden Berkel en Rodenrijs
  Metameer, Jenaplan Boxmeer Boxmeer
  CSG Broeckland College Breukelen
  Nordwin College, VMBO-groen Buitenpost
  Almere College – Het Perron Dronten
  Atlas College, SG De Triade Edam
  SG Sint Ursula Heythuysen
  Merletcollege Mill
  Clusius College Purmerend
  OSG Singelland Surhuisterveen
  Maurick College Vught

Op ewmagazine.nl/bestescholen2021 kunnen alle afdelingen in de eigen regio – op basis van de eigen postcode – met elkaar worden vergeleken. Daar is ook een overzicht te vinden van de winnaars per provincie. Opvallend resultaat: alleen in Noord-Holland zijn de winnaars allemaal superscholen.

Mildere beoordeling

Een vergelijking op basis van onderwijsresultaten is een indicator voor de prestaties van de docenten, zo is de gedachte. Oftewel: waar halen die het beste uit hun leerlingen?

De Inspectie weegt de onderwijsresultaten voor het eigen oordeel op basis van kenmerken van de leerlingenpopulatie, zoals het aandeel leerlingen afkomstig uit probleemwijken. Scholen met veel van deze leerlingen worden milder beoordeeld omdat het voor de docenten lastiger is om hen naar het diploma te begeleiden.

EW laat deze kenmerken bewust buiten beschouwing in de eigen berekening, omdat er bij de aanmelding voor een vervolgopleiding of tijdens een sollicitatie  ook niet wordt gecorrigeerd voor achtergrondkenmerken. In Beste scholen telt zogezegd de ‘civiele waarde’ van de diploma’s. De oordelen van de Inspectie staan wel vermeld in de schoolrapporten.

Meer dan cijfers

De cijfers over onderwijsresultaten zijn belangrijk, maar in de keuze voor een middelbare school wegen natuurlijk veel meer zaken mee. Naar welke school gaat een oudere broer of zus, of vrienden uit de klas? Werken leerlingen op een school vooral zelfstandig en bepalen zij er hun eigen tempo of wordt er bijvoorbeeld vooral klassikaal en in groepjes gewerkt? Zijn de docenten voldoende bevoegd, bekwaam en bereikbaar? En erg belangrijk: hoe is de sfeer op een school?

Normaal gesproken gooien de scholen in januari en februari hun deuren open voor snuffelende basisschoolleerlingen en hun ouders die zoveel mogelijk informatie proberen te vergaren, maar door de coronamaatregelen zijn de open dagen op locatie grotendeels afgelast.

Veel scholen hebben innovatieve oplossingen bedacht om de schoolkiezers te bereiken. Op ewmagazine.nl/bestescholen2021 staat uitgelegd hoe je in vijf stappen een school kiest – van het basisschooladvies tot aan de aanmelding. En ook staan er handige tips voor het vinden van een school tijdens de pandemie, onder meer met betrekking tot het sociale leven van de pubers en de rol van de centrale eindtoets bij de schoolkeuze: die toets is belangrijker dan andere jaren.

 

Hoe zijn de scholen beoordeeld?

Van superschool tot onvoldoende