1.000 x de Afsluitdijk: hoe realistisch is een afgedamde Noordzee?

11 maart 2020Leestijd: 1 minuut

Het is nogal een plan: de hele Noordzee afdammen om de kust te beschermen tegen zeespiegelstijging. Is zoiets echt nodig? En is het haalbaar?

Mochten sombere scenario’s over zeespiegelstijging werkelijkheid worden, dan is een serie dammen van in totaal 637 kilometer en een volume van duizendmaal de Afsluitdijk volgens onderzoekers waarschijnlijk de beste en goedkoopste manier om de laaggelegen kustgebieden in West-Europa te beschermen.

De dammen zouden moeten verrijzen tussen de kust van Bretagne, het Britse eiland en Noorwegen. Fysisch geograaf Sjoerd Groeskamp is een van de wetenschappers achter de publicatie: ‘Als er maar 1 procent kans is dat zo’n dam nodig blijkt, moeten we er serieus over nadenken.’

Hoe realistisch is een zeespiegelstijging van enkele meters? Welke voor- en nadelen biedt een dam in de Noordzee? En wat kost zoiets? Elsevier Weekblad sprak betrokkenen en deskundigen.