Premium Lock Nederland scoort slecht op gebied van databescherming

10 februari 2020Leestijd: 2 minuten
Illustratie: Mark Airs/Ikon Images/HH

1. Oplichting via WhatsApp

WhatsApp wordt steeds geliefder bij oplichters om geld af te troggelen. Over 2019 is bij de Fraudehelpdesk een schade gemeld van in totaal 1 miljoen euro. Gemiddeld ging het om 3.000 euro per persoon. De criminelen maken gebruik van een bijzondere vorm van het vissen naar gegevens, spear phishing, dat specifiek op een individu is gericht. Diens telefoonnummer haalt de oplichter van Marktplaats. Dan doet hij zich via WhatsApp voor als een bekende, compleet met profielfoto van Facebook of LinkedIn, en meldt dat hij een nieuw nummer heeft. Omdat het slachtoffer de profielfoto herkent, denkt hij met een vriend te maken te hebben. Vervolgens appt die ‘vriend’ via het nieuwe nummer snel geld over te maken omdat hij in nood zit. Hij geeft een link, er wordt betaald en het geld is verdwenen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw