Digitaal Premium Corner

Nederland scoort slecht op gebied van databescherming

10 februari 2020Leestijd: 2 minuten

1. Oplichting via WhatsApp

WhatsApp wordt steeds geliefder bij oplichters om geld af te troggelen. Over 2019 is bij de Fraudehelpdesk een schade gemeld van in totaal 1 miljoen euro. Gemiddeld ging het om 3.000 euro per persoon. De criminelen maken gebruik van een bijzondere vorm van het vissen naar gegevens, spear phishing, dat specifiek op een individu is gericht. Diens telefoonnummer haalt de oplichter van Marktplaats. Dan doet hij zich via WhatsApp voor als een bekende, compleet met profielfoto van Facebook of LinkedIn, en meldt dat hij een nieuw nummer heeft. Omdat het slachtoffer de profielfoto herkent, denkt hij met een vriend te maken te hebben. Vervolgens appt die ‘vriend’ via het nieuwe nummer snel geld over te maken omdat hij in nood zit. Hij geeft een link, er wordt betaald en het geld is verdwenen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.