Nederlanders slapen steeds slechter: het mysterie slaap ontrafeld

20 augustus 2019Leestijd: 1 minuut
Slapende vrouw. Foto: Pexels.

Mede door de opkomst van smartphones en een stijgende werkdruk slapen Nederlanders steeds slechter, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit cijfers blijkt dat een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder – 2,9 miljoen mensen – vorig jaar kampte met een slaaptekort. In 2017 lag nog één op de vijf mensen ’s nachts vaak wakker.

Slapen is onmisbaar, nogal riskant en buitengewoon raadselachtig. Het meest basale wat er is, blijkt moeilijk te doorgronden. Wat is slaap precies? Een stofje? Een plaats in de hersenen? Joppe Gloerich deed vorig jaar uitgebreid onderzoek naar wat er precies met uw lichaam gebeurt als u slaapt, wat kan helpen om beter te slapen en waarom het zo belangrijk is om met regelmaat een uiltje te knappen.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Welke gadgets en hulpmiddelen kunt u gebruiken om beter de slaap te kunnen vatten? Wat moet u vooral niet doen, vlak voor het slapengaan? En hoe ziet een normale slaapcyclus eruit? Lees het in onderstaand artikel ‘Slaap: het grote mysterie’, dat in maart 2018 verscheen in het maandblad Elsevier Juist.

Lees hier het coververhaal van Elsevier Juist uit maart 2018:

Het mysterie slaap. Wat gebeurt er in onze hersenen? Slaap: het grote mysterie