Premium Lock Waarom klimaatdoel onhaalbaar en onbetaalbaar is

21 november 2018Leestijd: 13 minuten
Steenkool in de haven van Amsterdam met op de achtergrond een windmolen. Foto: ANP

Het blinde geloof in CO2-reductie heeft het zicht op de haalbaarheid en betaalbaarheid van de klimaatdoelen vertroebeld. Wind en zon leveren niet voldoende en kosten een vermogen. Een klimaatwet erdoor drukken, is dan ook onverstandig.

Het gebeurde tijdens het hoger beroep van de Urgenda-zaak, waarin de actiegroep via de rechter afdwong dat de Nederlandse staat meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan. Tijdens dat hoger beroep merkte de landsadvocaat op dat de door de rechter opgelegde extra 8 procent CO2-reductie in 2020 slechts ‘0,000045 graad minder gemiddelde wereldwijde opwarming tot 2100 tot gevolg zou hebben’. De staat zelf gaf dus aan dat de 8 procent extra CO2-reductie die de rechter had opgelegd voor 2020, slechts 45 miljoenste graad minder opwarming zou opleveren!

Dit is het coververhaal van de nieuwe Elsevier Weekblad, nu in de winkel

Cover Elsevier Weekblad editie 47 2018

Dus toen de Volkskrant de auteur van dit artikel vorig jaar vroeg wat hij vond van het ambitieuze Regeerakkoord van het kabinet-Rutte III – 49 procent CO2-reductie in 2030 – was het rekensommetje snel gemaakt. Zes keer die 8 procent komt neer op ongeveer 0,0003 graad Celsius minder opwarming in 2100. Ofwel: onmeetbaar.

Commotie alom, maar nadat de feiten tweemaal waren gecontroleerd, bleek het getal te kloppen of zelfs nog kleiner te zijn. De Volkskrant eindigde de factcheck met de volgende opmerkelijke zinnen: ‘Het klopt dat het Nederlandse klimaatbeleid maar enkele tienduizendsten tot duizendsten van een graad aan opwarming scheelt. Maar over het nut van klimaatbeleid zegt dat eigenlijk weinig.’

Die laatste zin is bizar. Natuurlijk zegt dit getal juist heel veel over het nut van het klimaatbeleid.

Hoeveel wij ook uitgeven om de Nederlandse CO2-uitstoot te reduceren, het effect op het wereldwijde klimaat is onmeetbaar klein. Pieter Boot, sectorhoofd bij het Planbureau voor de Leefomgeving en de doorrekenaar van de plannen voor het Klimaatakkoord, riep recent dan ook uit tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer: ‘Voor de klimaatverandering maakt het natuurlijk helemaal niets uit of Nederland dit nu wel of niet doet. Dan is belangrijk wat er gebeurt in de rest van de wereld.’

Juist, essentieel is wat er gebeurt in de rest van de wereld. Nu hebben we sinds eind 2015 het Klimaatakkoord van Parijs waarop ook het Nederlandse klimaatbeleid is gebaseerd. Wat hebben landen daar precies afgesproken? Ten eerste dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot 2 graden en liefst zelfs tot 1,5 graad. Ten tweede hebben landen toezeggingen gedaan over wat ze tot 2030 proberen te doen. Die toezeggingen zijn niet bindend, er staan dus geen sancties op als landen ze niet halen.

DAN OOK MAAR GEEN BELASTING BETALEN?Wie benadrukt dat de Nederlandse bijdrage aan het klimaat te klein is om iets bij te dragen, krijgt weleens te horen: ‘Tja, dan betaal ik ook maar geen belasting meer, want mijn bijdrage is slechts 0,000006 procent aan het ­totaal.’ Maar deze vergelijking gaat mank. Alle kleine beetjes belasting bij elkaar leveren een essentiële bijdrage aan de maatschappij. Ga maar na wat er zou gebeuren als we allemaal een jaar geen belasting zouden betalen…

Maar de totale CO2-uitstoot van Nederland is slechts 0,35 procent van de wereldwijde uitstoot. Dit betekent niet dat we als klein land helemaal niets hoeven te doen, maar het is ook niet slim om nu erg veel geld uit te geven aan een verwaarloosbaar klimaateffect.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw