Premium Lock De maan als springplank naar Mars: kan dat echt?

31 augustus 2018Leestijd: 4 minuten

China heeft de primeur: het land slaagde er donderdag als eerste in een zachte landing uit te voeren op de ‘achterkant’ van de maan. Maar zoeken ruimtevaartorganisaties eigenlijk op de maan – we zouden toch naar Mars gaan? Een ding is duidelijk: ruimtevaart is vooral ook politiek.

Veertien jaar. Langer hoeven we niet te wachten. Als het aan de Amerikaanse Senaat ligt, lopen er in het jaar 2033 mensen op de okerkleurige planeet die zich dan relatief dicht bij de aarde bevindt, namelijk op zo’n 60 miljoen kilometer. Een bemande Mars-missie is al lang de stip aan de horizon van de NASA, en op die van alle andere ruimtevaartorganisaties die iets voorstellen.

Maar zoals alles in het gepolariseerde Washington, is ook de Mars-missie onderwerp geworden van een politiek steekspel – in dit geval tussen de president, politici die het NASA-budget vaststellen, en mensen die werkelijk verstand hebben van ruimtevaart.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.