Psychiatrie Premium Corner

Ketamine: Partydrug tegen depressie

23 augustus 2018

Ketamine lijkt effectief als snelwerkend antidepressivum. Ook bij zware patiënten die al van alles hebben geprobeerd.

Het perspectief van zwaar depressieve patiënten wijkt over het algemeen weinig af van hun gemoed: somber. Vaak blijkt de ziekte chronisch en als ze al opknappen, is de kans op een terugval groot. De meesten hebben al allerlei vormen van psychotherapie, antidepressiva en soms ook elektroshocktherapie geprobeerd, veelal met hooguit tijdelijk resultaat. Voor deze patiënten is er hoop, dankzij de hernieuwde interesse in een medicijn dat in de jaren zestig op de markt kwam als narcosemiddel en tegenwoordig vooral bekend is als feestdrug: ­ketamine.

Lang werd gedacht dat er bij depressie een tekort is aan de signaalstof serotonine en aan noradrenaline en dopamine, die zijn betrokken bij beloning en stemming. De meeste antidepressiva zorgen er vooral voor dat serotonine in de hersenen minder snel wordt afgevoerd, waardoor het langer actief blijft.

Theorie schiet tekort

Maar inmiddels is duidelijk dat de theorie van het ‘serotonine­tekort’ tekortschiet en voor lang niet alle patiënten opgaat. Bovendien worden niet alle cellen in de hersenen beïnvloed door stoffen zoals serotonine. Antidepressiva werken pas na enkele weken, waarschijnlijk omdat ze indirect aangrijpen op de processen die bijdragen aan de depressie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.