Premium Lock Gas-chemotherapie: wel chemo, niet de ellende

12 juni 2018Leestijd: 4 minuten
Gas-chemotherapie.

Gas-chemotherapie, een nieuw wapen ­tegen buikvlieskanker, moet lijden van patiënten verminderen. Is het inderdaad zo effectief?

De nieuwe behandelmethode PIPAC tegen buikvlieskanker is volgens buitenlandse berichtgeving een regelrecht wondermiddel. ‘Sommige ziekenhuizen stellen dat ze hiermee een hoopgevende behandeling in de strijd tegen buikvlieskanker hebben gevonden,’ zegt oncologisch chirurg Ignace de Hingh (46).

Eveneens nieuw: Verhitte chemo

De PIPAC-behandeling is bedoeld voor patiënten bij wie de uitzaaiingen in het buikvlies te uitgebreid zijn om op andere wijze te kunnen worden behandeld. Voor patiënten met een betere prognose is er de ­HIPEC-behandeling (Hypertherme intraperitoneale chemotherapie). ‘Dit is een complexe ingreep die kans op overleving biedt,’ zegt chirurg Ignace de Hingh. ‘De behandeling is veel ingrijpender voor de patiënt dan PIPAC, maar de opbrengst is veel groter. Hierbij laten we verhitte chemotherapie in de opengesneden buik lopen. Sommige patiënten leven na zo’n behandeling nog jaren.’

De nieuwe techniek lijkt inderdaad een belangrijke stap vooruit, mogelijk ook voor andere vormen van kanker, al is er nog weinig deugdelijk onderzoek naar PIPAC gedaan. ‘Daarom doen we dat momenteel in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, als eerste in Nederland. Het is wereldwijd een van de grootste lopende onderzoeken naar deze vorm van chemotherapie.’

Tien jaar geleden was de dia­gnose buikvlieskanker nog een direct doodvonnis. ‘Het is een van de ernstigste soorten kanker die je kunt krijgen,’ vertelt De Hingh. ‘De ziekte kent een heel slechte prognose, de behandelingen zijn zwaar en het aantal patiënten voor wie uiteindelijk genezing mogelijk is, is klein. En het komt ontzettend veel voor. We hebben het over duizenden patiënten per jaar.’

Mensen worden niet kaal en niet ziek

Een decennium geleden waren er eigenlijk helemaal geen opties, en ook de huidige standaard behandelwijze is weinig effectief. ‘Nu brengen we chemotherapie in de bloedbaan met een infuus of tabletten, wetende dat tumoren in de buikholte niet goed doorbloed zijn. Het hele lichaam heeft last van de chemotherapie, terwijl die nauwelijks aankomt op de plaats van bestemming, namelijk het buikvlies,’ zegt De Hingh. ‘PIPAC werkt precies andersom. De rest van het lichaam heeft er bijna geen last van, waardoor er weinig bijverschijnselen zijn als gevolg van de chemotherapie. Mensen worden er niet kaal en niet ziek van.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw