Bacteriofagen, die soelaas kunnen bieden waar antibiotica falen, zijn in Oost-Europa gewoon te koop in de apotheek. In het Westen heerst scepsis.
Resistentie tegen antibiotica is een enorm probleem. Volgens een rapport dat werd opgesteld in opdracht van de Britse regering, sterven er wereldwijd 700.000 mensen per jaar aan. Dat aantal kan naar verwachting oplopen tot 10 miljoen per jaar in 2050. Daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie opgeroepen tot gezamenlijke actie.
Komt voor in het riool en de sloot
De redding komt wellicht van de bacteriofaag, een minivirus dat met uitgekiende precisie een specifieke bacterie kan vernietigen. De faag is een natuurlijk organisme dat overal voorkomt, zoals in het riool en in de sloot. Elke bacterie heeft diverse eigen bacteriofagen als tegenhangers, die hem onschadelijk kunnen maken.
Het klinkt als een ideaal middel, maar nadat het organisme circa honderd jaar geleden werd ontdekt en er succesvol patiënten mee werden behandeld tegen dysenterie en gangreen, raakte de bacteriofaag toch op de achtergrond. Dat kwam door de ontwikkeling van antibiotica, waarmee nog spectaculairder resultaten werden geboekt.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.