Nederlander Ben Feringa wint Nobelprijs Scheikunde

05 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: Olivier Middendorp

De Nederlander Ben Feringa is een van de drie winnaars van de Nobelprijs voor Scheikunde 2016. Hij won de prestigieuze prijs samen met Jean-Pierre Sauvage en James-Fraser Stoddart, voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines.

De Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschap in Stockholm maakte woensdag bekend dat het drietal de prijs heeft gewonnen. De prijs wordt 10 december uitgereikt.

Lees hier het unieke interview uit Elsevier Juist met Ben Feringa: ‘Voor een mooi molecuul kun je me wakker maken’

Nederland, Amsterdam, 18-01-2016. Ben Feringa Foto: Olivier MiddendorpFeringa promoveerde in 1978 in Groningen en werkte daarna bij Shell. In 1988 werd hij hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In 1999 publiceerde Feringa de eerste nanomotor, ‘de kleinst mogelijke machine’ van één molecuul. De motor werd aangedreven door flitsen ultraviolet licht. Daarna volgden nog meer dan vijftig ontwerpen, waaronder een nano-auto die over een oppervlak kan bewegen.

Verantwoordelijk voor een revolutie
‘De ontwikkeling laat zien hoe de miniaturisatie van technologie kan leiden tot een revolutie. De Nobelprijswinnaars in de Scheikunde hebben machines geminiaturiseert en scheikunde naar een nieuw niveau verheven’, schrijft het Nobelprijscomité.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Feringa is ‘vereerd’
Feringa reageerde ‘geschokt‘ op het nieuws. ‘Ik wist niet wat ik moest zeggen en was een beetje geschokt, omdat het een grote verrassing was. In een tweede reactie voelde ik me zo vereerd dat het me beroerde.’

In 2004 kreeg Feringa al de Nederlandse Spinozaprijs voor zijn werk. Afgelopen jaar ontving hij de prestigieuze Chemistry for the Future Solvay Prize. Vorig jaar werd de Nobelprijs toegekend aan drie biochemici, die mechanismen hebben ontrafeld waarmee cellen fouten in hun DNA repareren.

Lees hier het interview met Feringa in Elsevier Juist>