University Colleges: uitblinken moet

21 december 2013Leestijd: 2 minuten
'Mischa Keijser'

De Nederlandse University Colleges hebben de toekomst. Het aanbod van geïnteresseerde studenten is groot, de selectie is streng. Van studenten wordt verwacht dat ze veertig uur per week besteden aan hun studie en daarnaast een bijdrage leveren aan het campusleven.

‘Ik ben blij dat ik eindelijk word uitgedaagd,’ zegt Roan Laenen, eerstejaarsstudent van het Erasmus University College dat in september 2013 zijn deuren opende. ‘Ik probeer het uiterste uit al mijn vakken te halen. Je bent dan niet meteen een nerd,’ zegt Laenen.

Zijn medestudenten zijn net zo gemotiveerd. Als een van hen een zeven haalt, vragen de eerstejaars: ‘Wat is er misgegaan?’ Naast het Erasmus University College begon ook de Academy of Technology and Liberal Arts & Sciences in Enschede dit studiejaar met de eerste lichting studenten.

Groningen wil komend jaar met een driejarige opleiding Liberal Arts & Sciences opleiding beginnen. De nieuwe University Colleges voegen zich bij de reeds bestaande: Utrecht (opgericht in 1997 en daarmee het oudste), Maastricht, Middelburg, Leiden, Tilburg en Amsterdam.

In totaal studeren nu bijna 3.500 Nederlandse en buitenlandse studenten aan een van de prestigieuze University Colleges.

Debatteren

Studenten stellen zelf een curriculum samen waarbij ze geesteswetenschappen, sociale en exacte wetenschappen moeten combineren. Daarnaast bestaat ongeveer 20 procent van het programma uit vakken als presenteren, debatteren en argumenteren.

Ook bij de reguliere opleidingen gaan steeds meer stemmen op om van de bachelor een brede basisopleiding te maken.

Campusleven

Een deel van het succes van de University Colleges is te danken aan het gegeven dat studenten niet alleen samen studeren, maar ook met elkaar op een campus wonen. Iedere eerstejaars is automatisch lid van de studentenvereniging van de University Colleges.

De studenten organiseren zelf een breed scala aan activiteiten: van yoga tot debatwedstrijden, zanglessen, rugbytrainingen en fotografiecursussen.

Na drie jaar mogen de studenten zich bachelor of arts of bachelor of science noemen. Bijna de helft van de alumni gaat een vervolgopleiding doen in het buitenland. Een goede baan ligt in het verschiet – een wereldwijd netwerk hebben ze al.