Verkiezingen Egypte: christelijke Sisi-aanhangers steunen eigen onderdrukking

11 december 2023Leestijd: 3 minuten
Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi stemt tijdens verkiezingen Egypte. Foto: Handout / Egyptian Presidency / AFP

In de Egyptische verkiezingen die dinsdag eindigen, stemmen veel Koptische christenen op president Sisi. Zo ondermijnen ze hun eigen rechten, stelt het Katwijkse D66-raadslid en koptisch christen Carin Tawfik op EW Podium.

De afgelopen week openden Egyptische ambassades wereldwijd hun deuren voor de presidentsverkiezingen. Maar waar in Nederland verkiezingen de democratische rechtsstaat dienen, gaat het in Egypte om schijnverkiezingen. Om een formele goedkeuring van verdere ondermijning van rechten en instandhouding van een onderdrukkend systeem.

Ik erger mij daarom mateloos aan sommigen in mijn gemeenschap, de Koptisch-orthodoxe christenen, die poseerden met Egyptische vlaggen en foto’s van president Abdul Fatah al-Sisi en riepen dat hij de messias van de staat is. Het mag dan wel gaan om schijnverkiezingen, toch kunnen ze beter een toontje lager zingen.

Kopten stemmen op Sisi, ondanks onderdrukking

In mijn gemeenschap is het een vaststaand gegeven: Kopten stemmen op Sisi. Het lijkt de grootste minderheid van Egypte nutteloos om oppositie te voeren tegen zijn onderdrukkingsbeleid. Het lijkt Kopten beter om de tegenstander te vriend te houden. Een machtige tegenstander met een aanzienlijke greep op het dagelijks leven van Koptisch-orthodoxe christenen, die daardoor beperkingen ervaren bij het belijden van hun geloof.

Zie onder meer een recent ingestelde wet, ondertekend door Sisi, die bepaalt dat afgebroken kerken alleen mogen worden herbouwd na goedkeuring van de plaatselijke gouverneur. Deze overdracht van bevoegdheden aan de overheid heeft geleid tot minder herbouw van kerken, zonder gedegen motivering. Deze wet staat haaks op de religieuze vrijheid in de Egyptische Grondwet.

Ook geniet de gemeenschap geen eerlijk proces. Zie onder meer de zaken tegen Koptische dissidenten Patrick Zaki, Marco Gerges en Ramy Kamel. Nadat zij zich kritisch uitlieten over de leefomstandigheden van de Kopten in Egypte, kregen zij voor het verspreiden van ‘desinformatie’ de hoogste straf: de doodstraf. Algemeen geformuleerde wetten worden te pas en te onpas gebruikt om de oppositie in een hoek te drukken. Deze vonnissen bleven dan ook niet zonder kritiek.

Kopten steunen eigen onderdrukking

Kopten motiveren hun steun aan Sisi mede vanwege de schade die voormalig president Morsi hun toebracht. Ondanks Morsi’s belofte van dienstbaarheid aan alle Egyptenaren, werden de Kopten al snel doelwit van een genadeloze heksenjacht die van kerken slagvelden maakte. Daarom kreeg Morsi felle kritiek van toenmalig patriarch Shenouda III en de Koptische gemeenschap.

Na zijn staatsgreep in 2013 beloofde Sisi eveneens een dienstbare leider te zijn. Dit gaf hoop, omdat de Koptische gemeenschap zich na de Arabische Lente lang genegeerd voelde door de overheid. Toch bleef de belofte van de Arabische Lente onvervuld. Helaas weerhoudt dit de Koptisch-orthodoxe gemeenschap er niet van om Sisi te blijven steunen. Alles lijkt beter dan de slagvelden onder Morsi.

Dit argument was lange tijd legitiem, maar lijkt zijn beste tijd te hebben gehad. Begrijpelijkerwijs streeft een kwetsbare gemeenschap naar kalmte na de storm. Toch is het cruciaal dat Koptisch-orthodoxe christenen beseffen welke prijs ze betalen voor deze schijnbare rust. Het is de vraag of kiesgerechtigde Kopten dit deden, toen ze trots poseerden naast Egyptische vlaggen en posters van Sisi.