Premium Lock Fossiele subsidies moeten naar nul, hoe en welke blijft de vraag

17 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
Een demonstrant van Extinction Rebellion protesteert tegen de fossiele subsidies die de overheid jaarlijks verstrekt. Foto: Sandra Uittenbogaart/HH/ANP

Fossiele subsidies afschaffen, betekent niet dat de overheid miljarden euro’s overhoudt. Simpelweg omdat energie te duur kan worden en bedrijven vertrekken. Al met al wacht het (volgende) kabinet een lastige klus, schrijft Jeroen van Wensen.

Nog in 2018 schreef het kabinet aan de Europese Commissie dat het geen fossiele subsidies verstrekt aan burgers en bedrijven. Maar tijden veranderen. Vorige week spoorde de Tweede Kamer het kabinet per motie aan om de fossiele subsidies in de komende jaren af te bouwen.

Fossiele subsidies blijken namelijk ook in Nederland wel degelijk te bestaan. Volgens de nieuwste berekeningen van het ministerie van Financiën liggen de bedragen ergens tussen 40 en 46 miljard euro per jaar.

Fossiele subsidies verschijnen in meerdere vormen

Die subsidies verschijnen in meerdere vormen, maar de belangrijkste is de belastingkorting. Neem bijvoorbeeld de energiebelasting. Terwijl burgers dit jaar 12,5 cent energiebelasting betalen over 1 kilowattuur elektriciteit, betalen grootverbruikers 0,00115 cent. Bijna niets per kilowattuur dus, wat bepaald geen rem zet op het energieverbruik.

EW houdt op woensdag 1 november de eerste EKlimaattop. De middag heeft plaats in het AFAS Theater in Leusden. De grootste uitstoters van Nederland komen vertellen over hun plannen om hun CO2-uitstoot te reduceren en over wat zij nodig achten om die plannen echt uit te voeren.

 

Een digitaal welkomstwoord wordt gehouden door Yvo de Boer. Hij was lange tijd hoofd van ­UNFCCC, de VN-klimaatorganisatie die de jaarlijkse klimaatconferentie houdt (dit jaar in Dubai).

 

Namens de grootste CO2-uitstoter van Nederland, Tata Steel in IJmuiden, komt Jeroen Klumper, director sustainable transition, vertellen over onder meer de plannen van het bedrijf voor ‘groen staal’.

 

Spreker namens Shell, dat in Pernis Europa’s grootste raffinaderij heeft staan, is Audny van Helden, vice-president Energy Sectors & Decarbonization.

 

Marinus Tabak, head of central asset management bij energiebedrijf RWE, komt onder meer vertellen over de plannen om de kolencentrales in de Groningse Eemshaven en de Amercentrale in Geertruidenberg om te bouwen tot CO2negatieve installaties.

 

De vierde grote uitstoter, die eveneens een spreker afvaardigt, is luchtvaartmaatschappij KLM. Hedwig Sietsma, director sustainability, legt uit welke plannen er bestaan om vliegen minder vervuilend te maken.

 

Tijdens het tweede deel van de middag zullen woordvoerders van de politieke partijen reageren op de plannen en wensen. Klimaatminister en D66-leider Rob Jetten, CDA-leider Henri BontenbalMona Keijzer (nummer 2 op de kandidatenlijst van BBB) en Silvio Erkens (Tweede Kamerlid VVD) gaan met elkaar in debat. Uitnodigingen aan andere lijsttrekkers staan nog uit.

 

Kaarten voor de EW Klimaattop zijn te bestellen via ewmagazine.nl/klimaattop2023. Abonnees betalen 20 euro, niet-abonnees 25 euro.
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw