Premium Lock Haal snel veel meer gas uit de Noordzee

10 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
LNG-importterminal in Rotterdam van de Gasunie en Vopak op de Maasvlakte. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

De groothandelsprijs voor een kuub gas steeg deze week met 40 procent. Reden: zevenhonderd werknemers in de Australische gasindustrie dreigen met een staking. Tijd om werk te maken van de leveringszekerheid van energie, schrijft Jeroen van Wensen.

Australië is goed voor zo’n 10 procent van de wereldwijde lng-productie, de productie van vloeibaar gemaakt gas. Dat gas gaat vooral naar Japan en Zuid-Korea. Maar die landen zien hun gastoevoer stokken, doordat werknemers in de Australische offshore-industrie hogere lonen willen en betere arbeidsomstandigheden. Bij drie Australische bedrijven, samen goed voor de helft van de Australische lng-productie, hangt een langdurige staking in de lucht.

Die mogelijk stokkende toevoer joeg de prijzen op de toonaangevende gasbeurs TTF deze week meteen omhoog. Maandag was de groothandelsprijs omgerekend zo’n 30 eurocent per kuub gas, bij het sluiten van de markt op woensdag was dat 40 cent. Donderdag steeg de prijs per kuub door naar 42 cent.

Prijzen stijgen met 40 procent

Beide prijzen vallen in het niet bij de ruim 3 euro voor een kuub die op 26 augustus 2022 moest worden betaald op de TTF-beurs. Toch geeft het grillige koersverloop van de gasprijs, met stijgingen en dalingen van tientallen procenten per dag, aanleiding om meer te doen aan de leveringszekerheid van gas. Want die zekerheid is er nu niet.

Deze week bedreigt een staking van werknemers in de Australische offshore de leveringszekerheid van gas in Nederland en de Europese Unie. En wie weet zijn het volgende week ontploffende gaspijpleidingen uit Noorwegen, storingen bij de lng-faciliteit in de Eemshaven, of de Chinese economie die weer op stoom komt en nog veel meer gas nodig heeft. De lijst met bedreigingen voor de toevoer van gas naar Nederland en de Europese Unie is lang. En dat is zorgwekkend.

Besparing door zachte winter

Afgelopen seizoen bespaarde Nederland enorm op het gasverbruik. Maar dat kwam vooral doordat fabrieken hun productie verminderden. En er was de milde winter. Het gasverbruik lag in 2021 nog rond de gebruikelijke 40 miljard kuub, in 2022 was dat 30 miljard kuub: het laagste verbruik in vijftig jaar. Mocht de komende winter weer een ouderwets koude zijn, dan kan dat gasverbruik weer flink stijgen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw