Premium Lock Leo Stevens: Menselijke maat als fiscaal sleutelbegrip

23 mei 2023Leestijd: 4 minuten
STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN MARNIX VAN RIJ. FOTO: DIRK HOL/HH/ANP

Na de Toeslagenaffaire werkt de Belastingdienst intensief aan transparantie in beoordelings- en beslisprocessen. Lukt dat ook?

De Belastingdienst lijkt lessen te trekken uit de Toeslagenaffaire. Te pas en te onpas wordt beloofd dat bij de wetsuitvoering de menselijke maat bepalend is. In het Coalitieakkoord wordt dat zeer prominent tot uitdrukking gebracht: ‘We beoordelen wetten op eenvoud, menselijke maat en uitvoering en verbeteren waar nodig.’

Dat klinkt prachtig, maar wat betekent het dat het kabinet wetten gaat beoordelen op ‘eenvoud, menselijke maat en uitvoering en verbeteren waar nodig’? De beloofde eenvoud kan in de praktijk niet veel méér betekenen dan dat de wetgeving niet ingewikkelder wordt dan strikt noodzakelijk is. Generieke eenvoud wordt steeds meer verdrongen door specifieke complexiteit. De realiteit gebiedt onder ogen te zien dat een ingewikkelde samenleving een complex belastingstelsel baart.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 8,70,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw