Premium Lock Wie een hogere spaarrente wil, kan mopperen of wisselen van bank

15 mei 2023Leestijd: 3 minuten
Hoofdkantoor Leaseplan in Almere - ANP

De doorsnee spaarder merkt nauwelijks iets van de lage spaarrente, schrijft Jeroen van Wensen. En wie er wel last van heeft, kan er zelf wat aan doen.

ING maakte het afgelopen kwartaal een formidabele 1,5 miljard euro winst – de helft meer dan het kwartaal ervoor. Dit alles dankzij het doorberekenen van de fors gestegen rente in de nieuwe kredieten, en het laag houden van de spaarrente.

Flinke bonus voor de aandeelhouders

Veel rente ontvangen en weinig betalen is goed voor de rentemarge van de bank, goed voor de winst en goed voor de aandeelhouders. Van de winst blijft ING de komende jaren eigen aandelen inkopen, waardoor het uitstaande aan­delenkapitaal daalt en de winst onder een steeds kleinere groep aandeelhouders hoeft te worden verdeeld. Kassa dus.

De winst van ING zorgde in de Tweede Kamer voor ophef. Doen banken niet te veel voor de aandeelhouder en te weinig voor de spaarder? Het is een vraag waarmee ook Sigrid Kaag (D66) worstelt, als minister van Financiën verantwoordelijk voor de bankensector.

Winst weg door renteverhoging

Want natuurlijk is de spaarrente laag, maar goed te verklaren valt het ook. ING, Rabobank, ABN AMRO en Volksbank hebben gezamenlijk voor zo’n 500 miljard euro aan hypotheken verstrekt. Die hypotheken staan voor lange tijd vast tegen lage rentes. Alleen over nieuwe hypotheken kunnen banken een hogere rente vragen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw