Begin eindelijk eens te werken aan een simpeler belastingsysteem

09 februari 2023Leestijd: 2 minuten
Foto: Robin Utrecht/HH/ANP

Dat deeltijders die langer gaan werken daar netto weinig van overhouden, is een bekend probleem. Het kabinet liet afgelopen week weten dat het moeilijk is daar iets aan te veranderen. Het zoveelste bewijs dat het belastingstelsel veel te complex is, meent Arendo Joustra.

Lees dit omslagverhaal van Joris Heijn en Jeroen van Wensen: Waarom vooral de fiscus profiteert van meer werken

Het is al vele malen vastgesteld dat het tekort aan personeel in tal van sectoren kan worden opgevangen als langer wordt gewerkt. Vaak wordt de zorg als voorbeeld genoemd. Als daar alle deeltijders een volledige baan accepteren, is het tekort opgelost.

Daarbij wordt gemakshalve vergeten dat sommige banen in de zorg zo zwaar zijn, dat ze volgens betrokkenen alleen in deeltijd zijn te vervullen. Wat op zich al verontrustend is. Elke baan zou ook fulltime moeten kunnen worden vervuld. Een taak voor de werkgevers.

Financieel is er geen prikkel om langer te gaan werken

Het voornaamste bezwaar tegen meer uren werken, is dat het netto weinig oplevert. In een enkel geval blijft van 100 euro extra loon maar 20 euro over. Financieel is er zo geen enkele prikkel om langer te werken. Deels komt dat door de belastingtarieven, deels door toeslagen die vervallen.

Het kabinet heeft beloofd dit op te lossen. Maar minister Karien van Gennip (CDA, Sociale Zaken) laat weten dat het allemaal ‘niet eenvoudig’ is. Logisch, want als het eenvoudig was, was het al lang gebeurd. Mag je hopen.

Ook zou het maar om betrekkelijk weinig mensen gaan. Alsof dat een argument is, gezien de problemen in de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer. En dat zijn alleen nog maar de sectoren waar de overheid zelf als werkgever optreedt. Maar de tekorten bij bedrijven zijn net zo nijpend.

Kabinet en parlement hebben het systeem zelf zo complex gemaakt

Dat het ‘niet eenvoudig’ is, kunnen kabinet en parlement alleen zichzelf verwijten. Zij hebben het belastingstelsel, inclusief alle toeslagen, zo ingewikkeld en complex gemaakt, dat de machinerie is vastgelopen. Zij zijn dan ook zelf aan zet om eindelijk werk te maken van het versimpelen van het systeem.

Nee, dat is ‘niet eenvoudig’. En dus is er alle reden om er snel mee te beginnen.