Premium Lock Richt je op groen, niet op fout fossiel

24 januari 2023Leestijd: 7 minuten
Windmolens op de Noordzee. Foto: Mischa Keijser

Wie zich enkel afzet tegen fossiele industrie, lost de klimaatcrisis nooit op. Alleen ‘netto nul’ uitstoot werkt – en dus groene investeringen.

Twee weken geleden besteedde EW aandacht aan de grootste investeerder in een duurzamer Nederland. Je zou verwachten dat de mensen die het hardst roepen dat klimaatverandering een groot probleem is, dat zouden toejuichen. En dat de fossiele industrie met angst en beven de opmars van een miljarden investerende partij zou aanschouwen. Maar het liep anders. Want die duurzame investeerder was Shell. Een fossiel bedrijf. Dus werd er in de milieuhoek gesteigerd. Begrijpelijk. Maar niet helemaal in lijn met de doelstelling die klimaatangstigen zeggen te hebben.

Er is maar één pad naar oplossing klimaatprobleem

Want wie het klimaatprobleem afpelt, ziet dat er maar één enkel pad is naar het oplossen ervan. Burgers vragen vlees en vliegtuig te laten staan en fietsende vegetariër te worden, is niet de panacee. Net zomin als Shell het probleem kan oplossen door acuut alle boorapparatuur uit de handen te laten vallen. Het zijn randzaken, een achterhoedegevecht zo je wilt. Misschien noodzakelijk om de ‘vijand’ van klimaatverandering van je af te houden. Maar het is niet waar de ‘oorlog’ wordt gewonnen. Dat gebeurt pas op het moment dat de wereld per saldo geen CO2 meer uitstoot, netto nul, of net zero, zoals het heet. Europa hoopt dat punt in 2050 te bereiken.

Er moet dus nog veel gebeuren. Ergens is het logisch dat de nadruk ligt op ‘fossiel’. In 2021 stootte de energiesector wereldwijd 36,3 miljard ton CO2-equivalent uit (naast CO2 vooral methaan) door het verbranden van kolen, olie en gas. Alleen al de producten die Shell oppompt, raffineert, verhandelt en verkoopt, zijn goed voor 1,4 miljard ton, ruim 3 procent van dat totaal dus.

Daalt de CO2-uitstoot als Shell stopt met olieboring?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw