Premium Lock Meer inzet op ondernemerschap is nodig om uit de crisis te komen

04 januari 2023Leestijd: 3 minuten
Minister van Financiën Sigrid Kaag begint in te zien dat bedrijven de uitweg zijn uit Nederlands probleem. Foto: Robin Utrecht/HH/ANP

In Nederland wordt bij elke tegenslag al snel gekeken naar het bedrijfsleven als dader. Belastingen voor de middenklasse te hoog? Verhoog gewoon de belastingen voor bedrijven. Die nietsontziende houding heeft Nederland al de hoofdkantoren van Shell en Unilever gekost, schrijft Joris Heijn.

Net als veel andere landen gaat Nederland een vierde jaar van crisis in. Na twee jaren van corona-ellende moest 2022 een jaar van uitbundig herstel worden. Maar toen kwam de oorlog. Voor 2023 zijn de vooruitzichten dan ook een stuk minder euforisch. De gasrekening is hoog, de (hypotheek)rente stijgt rap, de boodschappen zijn duur. Omkering van deze trends is nog niet in zicht. En wie meer gaat werken om al die tegenslag zelf op te vangen, ontdekt dat de belasting op die extra verdiende euro’s torenhoog is. Een recept voor onvrede dus. Juist daarin schuilt een gevaar.

Want in Nederland wordt bij elk vermeend schandaal en bij tegenslag al snel gekeken naar het bedrijfsleven als dader en naar de overheid als oplosser. Energierekening hoog? Kom maar met een prijsplafond en room de ‘oorlogswinsten’ van energiebedrijven af. Belastingen voor de middenklasse te hoog? Verhoog gewoon de belastingen voor bedrijven en goed verdienende ondernemers. En al die bedrijven en boeren die maar stikstof en CO2 uitstoten, waarom maakt de overheid daarvoor geen strengere regels, zodat ze dat lekker in het buitenland gaan doen, buiten ons gezichtsveld?

Lees ook dit opiniestuk van Arendo Joustra: Boskalis-baas Berdowski klaagt terecht over politiek Den Haag

Die nietsontziende houding tegenover het bedrijfsleven heeft Nederland al de hoofdkantoren van Shell, Unilever en (bijna) DSM gekost. En brengt veel mkb’ers tot wanhoop, doordat ze verstikt dreigen te raken in de maalstroom van belastingverhogingen en regelzucht. Terwijl hun bedrijvigheid Nederland zoveel heeft gebracht en bovendien de enige weg is uit de crises waarmee Nederland te kampen heeft.

‘Het bedrijfsleven heb je heel hard nodig’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw