Jeroen van Wensen Premium Corner

Meldpunt belastingontwijking moet zo snel mogelijk offline

07 december 2022Leestijd: 3 minuten

Het ministerie van Financiën roept het publiek op om  belastingconstructies te melden. Maar de openbare internetconsultatie draait uit op een kliklijn, waar vermeende fraudeurs met naam en toenaam aan de schandpaal worden genageld, schrijft Jeroen van Wensen.

Sinds begin deze maand kan het publiek op internetconsultatie.nl ongewenste, maar legale belastingconstructies melden. Op deze website van de overheid liggen normaal gesproken alleen concept-wetsvoorstellen ter consultatie voor, zodat belanghebbenden punten kunnen aandragen ter verbetering van het wetsvoorstel.

De inventarisatie van belastingconstructies is een vreemde eend in de bijt – die maar beter zo snel mogelijk de nek om kan worden gedraaid.

Vermeende fraudeurs aan de schandpaal

Met zestien meldingen van ongewenste belastingconstructies is de oogst tot nu toe erg mager. De meeste meldingen gaan ook helemaal niet over belastingconstructies. Er komen klachten binnen over de te hoge belasting in box 3, over de Koning die geen wegenbelasting betaalt, dat belastingen veel te ingewikkeld zijn en dat mensen minder gaan werken om zo in aanmerking te komen voor de energietoeslag.

In de lijst met ongewenste, maar legale belastingconstructies van het kabinet, staat ook het artikel opgenomen dat EW begin dit jaar publiceerde: Hoe je met een bv eenvoudig aan alle kanten belasting ontwijkt.

Maar sommigen grijpen de consultatie aan om persoonlijke rekeningen te vereffenen. Zo meldt een huurder: ‘Ik beschik zelf over een huurcontract, en meerdere gegevens in een hele vervelende casus, maar de verhuurster in kwestie, [naam en achternaam, geanonimiseerd door EW] uit Schagen parasiteert op de samenleving, doet huurders belazeren en afpersen allemaal voor eigen financieel gewin van verhuurder.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.