Premium Lock Meldpunt belastingontwijking moet zo snel mogelijk offline

07 december 2022Leestijd: 3 minuten
Ministerie van Financien in Den Haag. Foto: ANP

Het ministerie van Financiën roept het publiek op om  belastingconstructies te melden. Maar de openbare internetconsultatie draait uit op een kliklijn, waar vermeende fraudeurs met naam en toenaam aan de schandpaal worden genageld, schrijft Jeroen van Wensen.

Sinds begin deze maand kan het publiek op internetconsultatie.nl ongewenste, maar legale belastingconstructies melden. Op deze website van de overheid liggen normaal gesproken alleen concept-wetsvoorstellen ter consultatie voor, zodat belanghebbenden punten kunnen aandragen ter verbetering van het wetsvoorstel.

De inventarisatie van belastingconstructies is een vreemde eend in de bijt – die maar beter zo snel mogelijk de nek om kan worden gedraaid.

Vermeende fraudeurs aan de schandpaal

Met zestien meldingen van ongewenste belastingconstructies is de oogst tot nu toe erg mager. De meeste meldingen gaan ook helemaal niet over belastingconstructies. Er komen klachten binnen over de te hoge belasting in box 3, over de Koning die geen wegenbelasting betaalt, dat belastingen veel te ingewikkeld zijn en dat mensen minder gaan werken om zo in aanmerking te komen voor de energietoeslag.

In de lijst met ongewenste, maar legale belastingconstructies van het kabinet, staat ook het artikel opgenomen dat EW begin dit jaar publiceerde: Hoe je met een bv eenvoudig aan alle kanten belasting ontwijkt.

Maar sommigen grijpen de consultatie aan om persoonlijke rekeningen te vereffenen. Zo meldt een huurder: ‘Ik beschik zelf over een huurcontract, en meerdere gegevens in een hele vervelende casus, maar de verhuurster in kwestie, [naam en achternaam, geanonimiseerd door EW] uit Schagen parasiteert op de samenleving, doet huurders belazeren en afpersen allemaal voor eigen financieel gewin van verhuurder.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw