Premium Lock Nog meer slecht nieuws voor starters op de huizenmarkt

15 september 2022Leestijd: 2 minuten
De starters op de huizenmarkt zijn het kind van de rekening, schrijft Theo van Vugt. Foto: ANP

De renteverhoging van de Europese Centrale Bank zorgt ook voor een hogere hypotheekrente. Die hypotheekrente is in negen maanden al meer dan verdubbeld. De starters op de huizenmarkt zijn het kind van de rekening, schrijft Theo van Vugt. Hoe moet dat verder?

Eind 2021 stond de hypotheekrente op 1,8 procent voor twintig jaar vast en zonder Nationale Hypotheek Garantie. Nu is dat 4,3 procent voor twintig jaar. Dat is een forse verhoging en het einde lijkt niet in zicht.

Hoe hoger de rente, hoe hoger de maandlasten, en hoe minder men kan lenen voor de aankoop van een huis. De afgelopen jaren was het erg druk op de oversluitmarkt. Mensen die ooit een hypotheek met 5 of 6 procent rente afsloten, namen de boete voor lief die de hypotheekverstrekker hun oplegde, en gingen naar een rente van 1 tot 1,5 procent. Dat scheelt aanmerkelijk in de maandelijkse kosten. Het was de laatste jaren dan ook buitengewoon hectisch bij de advieskantoren en de banken en verzekeraars. Meer dan 50 procent van alle overgesloten hypotheken had ook een rentevaste looptijd van twintig jaar. Na de lente dit jaar steeg de hypotheekrente en zakte de oversluitmarkt meteen weg.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw