Premium Lock Fiscale boete op meer werken moet zo snel mogelijk van tafel

15 september 2022Leestijd: 3 minuten
Foto: Getty Images

Door de ‘deeltijdklem’ levert elke extra verdiende euro netto maar 25 (of zelfs 15) eurocent op. Het andere deel verdwijnt in de schatkist. Werkenden worden zo fiscaal genadeloos afgestraft voor elke inspanning om meer te verdienen, schrijft Jeroen van Wensen.

Wat hebben onderwijzers, conducteurs en doktersassistenten met elkaar gemeen? Dat ze, zoals veel werkenden van de middenklasse, fiscaal genadeloos worden afgestraft voor elke inspanning om meer te verdienen. Het maakt daarbij niet uit of dat inkomen stijgt door via omscholing een betere baan te krijgen of door een paar uur extra in de week te werken.

Den Haag laat de het thema van de deeltijdklem versloffen

Van de beroepsbevolking van iets meer dan negen miljoen mensen, werkt de ene helft voltijd en de andere helft in deeltijd (minder dan 35 uur in de week). Zouden de 4,5 miljoen deeltijders één uur in de week meer werken, dan zijn de zorg en het onderwijs in één klap voor een groot deel van hun personeelsproblemen verlost.

Lees ook het omslagverhaal van Joris Heijn & Jeroen van Wensen: Waarom vooral de fiscus profiteert van meer werken

Maar ook voor huishoudens biedt meer werken uitkomst. Boodschappen en energie zijn fors in prijs gestegen, dus een hoger inkomen kan die kostenklap (deels) opvangen, zonder direct de overheid aan te kijken voor compensatie. Althans, zo zou dat in de praktijk moeten werken. Helaas gooit de torenhoge marginale belastingdruk roet in het eten.

Door dat fiscale mechanisme, ook de ‘deeltijdklem’ genoemd, is het voor de middenklasse niet ongebruikelijk om slechts 25 of zelfs maar 15 cent van elke extra verdiende euro terug te zien in zijn besteedbare inkomen. Het andere deel verdwijnt in de schatkist of gaat op aan kosten voor de kinderopvang. In aanloop naar Prinsjesdag besteedt EW aandacht aan de marginale belastingdruk (zie ‘Ambitie afgestraft’). Hoeveel belasting betaal je over extra inkomen? Den Haag laat het thema op zijn zachtst gezegd versloffen. Een slechte zaak, want het zet de middenklasse klem.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw