Premium Lock De werkgever als duizenddingendoek

18 juli 2022Leestijd: 5 minuten
Illustratie: Peter ter Mors

Van alle kanten klinkt het advies om het vaste arbeidscontract minder vast te maken en flexcontracten minder flex. Het omgekeerde gebeurt.

Meer over het vakantiebaantje van Jacco Vonhof: ‘Ik ben het nooit meer verleerd’

Hij begon als glazenwasser. Het schoonmaak­bedrijfje dat Jacco Vonhof vervolgens in 1993 oprichtte, is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met meer dan tweeduizend werknemers (zie ‘Ik ben het nooit meer verleerd’). Een goed voorbeeld van het midden- en kleinbedrijf als banen­motor van de economie.

Maar Vonhof, ook voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland, ziet dat de motor dreigt vast te lopen door slecht beleid van opeenvolgende kabinetten. ‘Ik denk dat de Jacco die toen zijn eerste werknemer aannam, dat nu – als hij opnieuw zou beginnen – niet weer zou doen,’ zei Vonhof tijdens zijn EW Economie-lezing op 6 december 2021.

De vele verantwoordelijkheden en verplichtingen die de werkgever erbij heeft gekregen in de afgelopen jaren, baren hem zorgen. ‘Je moet tegenwoordig douanier zijn voor je werknemers. Je moet werkelijk alles vastleggen – of het nu over arbowetgeving gaat of over privacy.’

Het kabinet moet ingrijpen op de arbeidsmarkt

In zijn kritiek staat Vonhof niet alleen. Ook de Sociaal-Economische Raad en de rijkelandenclub OESO blijven benadrukken dat het kabinet moet ingrijpen op de arbeidsmarkt. Vast is te vast, en tegelijkertijd is flex te flex, getuige de Oost-Europese gastarbeiders die voor een hongerloon werken in kas of slachterij op basis van een ultralichte variant op het uitzendcontract.

EW ECONOMIE-LEZING 2021

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, hield op maandagavond 6 december de vierde EW Economie-­lezing in De Rode Hoed in ­Amsterdam.

Koop De visie van een glazenwasser voor € 12,95 via tijdschriftnu.nl.

Hiermee snijdt Nederland zich economisch in de vingers. Uitgebuit personeel zorgt niet voor een verbetering van de belangrijke arbeidsproductiviteit. En muurvaste arbeidscontracten geven bedrijven te weinig ruimte om zich aan te passen aan verslechterende economische omstandigheden.

Voor een multinational zijn die verplichtingen te overzien. Voor het startende bedrijf dat nadenkt over het aannemen van het eerste personeelslid nauwelijks. Het verklaart waarom eenpitters zelden doorgroeien.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw