Premium Lock Pas op voor vermogensbelasting

26 januari 2022Leestijd: 3 minuten
P-leider Marijnissen kreeg Kamer achter zich voor haar motie over vermogensbelasting. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een nieuwe vermogensbelasting. En dat terwijl de inkomensongelijkheid in Nederland tot de laagste van de wereld behoort en de vermogensongelijkheid volgens het CBS afneemt. Dat de Tweede Kamer toch voorsorteert op het extra belasten van vermogens, is een slecht idee, schrijft Carla Joosten. Het is onrechtvaardig om zuinige spaarders nog eens extra te pakken.

In de politiek wordt gedaan alsof de kloof tussen rijk en arm groter dan ooit is. En daarvoor heeft een grote meerderheid in de Tweede Kamer ook een oplossing: mensen met vermogen aanpakken. Vermogensbelasting als panacee voor ‘vermogensongelijkheid’.

De term vermogensongelijkheid is de laatste jaren in opkomst. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde het in het debat over de Regeringsverklaring op 18 januari de roze olifant in de kamer.

Lees ook dit coververhaal: Belasten van de rijken is niet de oplossing 

Rutte IV trekt 60 miljard euro uit voor vage uitgaven aan klimaat en stikstof. Geen wonder dat velen het Coalitieakkoord als links betitelden. Maar links in de Kamer is nog niet tevreden en richtte bij het debat over de Regeringsverklaring van Rutte IV de pijlen op een ander thema, mamelijk de vermogensongelijkheid.

De vraag is of dit thema nog alleen iets van links is. Bijna alle partijen pleiten in hun verkiezingsprogramma’s voor hogere belastingen voor vermogenden. D66 zou hiermee zelfs ruim 15 miljard binnenhalen, maar ook VVD en CDA boekten enkele miljarden belastingverhoging op vermogen in.

In Coalitieakkoord bleef niets over van plannen vermogensbelasting

In het Coalitieakkoord bleef hiervan – tot woede van oppositioneel links – niets over. De partij van Sigrid Kaag kreeg dat blijkbaar niet geregeld in de kabinetsformatie.

Maar intussen neemt de druk toe. Net als na de Algemene Politieke Beschouwingen afgelopen oktober schaarde de Kamer zich op 18 januari bij het debat over de Regeringsverklaring met 135 stemmen voor en 15 tegen achter een motie van de SP die maatregelen vraagt om de vermogensongelijkheid te verkleinen en voor de zomer met maatregelen te komen. Alleen FVD, Groep Van Haga, JA21 en SGP stemden tegen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw