Premium Lock Terecht. Kabinet gaat de lijfrente juist opkalefateren

01 september 2021Leestijd: 2 minuten
Foto: Bernd Vogel/Getty Images

Het kabinet wilde de lijfrente met een tijdelijke uitkeringsduur afschaffen, en de voorgenomen uitbreiding van de belastingvoordelen uitstellen. Maar het loopt gelukkig anders, schrijft Jeroen van Wensen. Het kabinet zet de lijfrente op Prinsjesdag juist strak in de verf, zo blijkt uit gelekte stukken.

In juli van dit jaar zette EW de voor- en nadelen van de lijfrente op een rij, de fiscaalvriendelijke manier om pensioen op te bouwen, vooral bedoeld voor zelfstandigen.

Twijfel over de ingeperkte lijfrente

Deskundigen uitten in dat artikel hun twijfel over het voorgenomen plan van het kabinet om de lijfrente met een tijdelijke uitkeringsduur af te schaffen. Net als het werknemerspensioen zou de lijfrente alleen nog maar met levenslange uitkeringen kunnen worden afgesloten.

Lees ook dit commentaar van Jeroen van Wensen: Kabinet moet pensioen van zelfstandigen stimuleren, niet frustreren

Maar in de praktijk maken mensen andere keuzes. In de meeste lijfrentepolissen is niet veel vermogen opgebouwd. Smeer je die uitkeringen levenslang uit, dan hou je elke maand een zeer lage uitkering over.

Lijfrente met uitkeringsduur van vijf jaar populair

‘Een uitkeringsduur van vijf jaar is het populairst. Ongeveer de helft van de mensen die lijfrentes vergelijken op Moneywise.nl kiest hiervoor. Vaak doordat in de jonge pensioenjaren de behoefte aan een hoger inkomen groter is,’ vertelde Jeroen Wolfsen, financieel planner en eigenaar van vergelijkingssite Moneywise.nl.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw