Premium Lock Pensioenfondsen zien kosten fors oplopen. Bonussen private equity stijgen het hardst

19 september 2021Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Beleggen wordt steeds goedkoper. Behalve in de pensioensector, schrijft Marijn Jongsma.

Vorig jaar kwamen de uitvoeringskosten voor de Nederlandse pensioenfondsen voor het eerst boven de 10 miljard euro uit, zo blijkt uit een rapport van adviseur LCP. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2019.

Lees ook het verhaal van de week: Waarom rijken belasten niet de oplossing is

Kosten vermogensbeheer stijgen het hardst

Het merendeel van deze rekening (ruim 9 miljard euro) komt op het conto van het vermogensbeheer, zeg maar de beleggingskosten. Deze kosten stegen vorig jaar ook het meest: met bijna 17 procent. Dat betekent dat er in een jaar tijd 1,3 miljard euro meer hieraan is uitgegeven. Uiteraard nam het belegd vermogen ook toe, maar de kosten van het beheer stegen toch net iets harder.

Waar komt die stijging vandaan? Allereerst is er, weinig verrassend in het coronajaar, fors meer gehandeld. Gezien de omvang van de Nederlandse pensioenpot loopt dat direct fors in de papieren. Meer dan de helft van het prijziger beheer is echter terug te voeren op hogere prestatievergoedingen. Die bedroegen in 2020 bijna 2,9 miljard euro (betaald door ruim een kwart van de pensioenfondsen), een kleine 0,8 miljard euro meer dan in 2019.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw